NRK Meny
Normal

Her er det kaldest i landet

Leirflaten i Heidal i Sel kommune er et ekte kuldehull. Her ble den laveste temperaturen i landet hittil i vinter målt natt til søndag, da var det - 34 grader.

Leirflaten i Heidal

Kaldt, men vakkert på Leirflaten i Heidal.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Kulda festa grepet i helga om hele Østlandet. På Leirflata i Heidal har de kjent mer til kulda enn de fleste andre steder.

– Det har aldri vært beregnet at det skulle bo folk på slike plasser, smiler bonden Ola Stormyreggen som driver gard på Leirflaten.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kulde, leirflaten, heidal, kulderekord, gård, krevende, temperatur, temperaturen, natur, naturen, vakker, vakkert, - 30, 30 minus, målestasjon, Leirflaten, rekord, vinter, Elva Sjoa

Ola Stormyreggen synes det er i kaldeste laget på hjemplassen.

Han sier det på spøk, men selv om naturen er vakker er det krevende å drive gård når temperaturen kryper under - 30. Selv om det nok blir flere svært kalde dager og netter i Leirflaten har ikke bonden funnet nok gode grunner til å flytte fra fjellgården i Jotunheimens forgård.

Vurderer varmere strøk

– Jeg har sagt det på spøk at jeg skal flytte til varmere strøk når jeg blir pensjonist, men det blir nok ikke noe av, sier han.

Natt til søndag ble det målt - 34 grader på målestasjonen i Leirflaten. Det er kulderekord for landet så langt i vinter. Natt til mandag var det nesten like kaldt.

Vannet frøs på rådhuset

Men det er ikke bare på Leirflaten de sliter med kulde. For første gang i historien frøs vannet i Nord-Aurdal rådhus på Fagernes i natt.

– Omlag 30 minusgrader førte til flere utfordringer for de kommuneansatte i dag tidlig, forteller ordfører Inger Torun Klosbøle.

Vannet kom imidlertid relativt raskt tilbake.

– Men vi måtte over på skysstasjonen for å låne toalettet den stunda vannet var borte, forteller ordføreren.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.