NRK Meny
Normal

Redder liv i Middelhavet: – Vi har plukka opp helt nyfødte barn

Dombåsmannen Haakon Bolstad og resten av teamet har de siste dagene reddet over tusen båtflyktninger ombord i det norske skipet Siem Pilot, gjennom operasjon Triton.

Haakon Bolstad og migrantene

IKKE FOR EVENTYRLYSTENS SKYLD: Haakon Bolstad (i hvitt med munnbind) har endret syn på menneskene som flykter til Europa.

Foto: KRIPOS

Det har forandret seg fra ren eventyrlyst da vi dro ned, til å se at vi virkelig utgjør en forskjell for de menneskene vi redder.

Haakon Bolstad, frivillig på operasjon Triton i Middelhavet

– Det har vært lærerikt. Jeg har fått et helt annet inntrykk av hva det vil si å være migrant, sier Bolstad.

Politibetjenten kom hjem til Dombås i går, etter en måned på redningsskipet i Middelhavet. I oktober vil han tilbake for å hjelpe flere.

Når Siem Pilot oppdager båter som melder at de er i nød, så er er Haakon Bolstads oppgave å være i mottaket. Politibetjenten fra fjellbygda må iføre seg heldekkende beskyttelsesutstyr, ansiktsmaske og dobbelt lag med hansker når han skal visitere og registrere alle voksne og barn som fyller båtdekket. Bolstad sørger for at de får vann, tepper og mat.

Politimannskapet på Siem Pilot i juli-august 2015

LIVREDDENDE POLITIFOLK: Politimannskapet på Siem Pilot i juli-august 2015. Haakon Bolstad nr 3 fra venstre.

Foto: KRIPOS

– Tilstanden til migrantene varierer. Noen har kommet helt fra Egypt og har vært mange døgn på sjøen, de er ofte ganske dehydrerte og sløve, de trenger hurtig hjelp, sier Bolstad.

Han forklarer at når det er så mange mennesker, så er det også endel syke. Noen av dem har helt klart behov for medisinsk tilsyn straks.

Barn er barn

Mediene er fulle av sterke bilder fra redningsaksjonene og panikkslagne mennesker på flukt. De mest sårbare av dem alle er barna.

– Jeg har tatt i mot mange små barn på båten. Jeg har barn sjøl, så det rører ved en. Vi har plukket opp et barn som var bare en dag gammel, sier Bolstad.

Ei lita jente ble livredd da hun kom ombord så oss med ansiktsmasker og alt beskyttelsesutstyret, vi ser jo nesten ut som romvesen. Men, men barn er barn, og de er tilpasningsdyktige. Etter en time var jenta glad igjen. Det var fint å se.

Kvinner og barn på Siem Pilot

ET GLIMT AV HÅP: Litt vann, mat og følelse av trygghet midt oppi kaoset

Foto: KRIPOS

Endret syn på menneskene han redder

– Jeg hadde inntrykk av at mange av dem bare ville søke lykken i Europa, men når jeg nå har sett forholdene de levde under, det har gjort inntrykk, sier Haakon Bolstad.

Han mener det ikke er til å unngå at folk omkommer når de kommer så store mengder og i så dårlige båter.

– Men at vi utgjør en stor forskjell ved å være der, det er jeg ikke i tvil om. Vi redder mennesker, sier Bolstad.

Nå har et nytt mannskap mønstret på, og akkurat i dag bunkrer skipet opp ved Malta før det skal ut på patrulje igjen.

Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig i Kripos

Verken han eller kjæresten visste helt hva han bega seg ut på da han reiste avgårde.

– Nå har både jeg og familien min fått et bedre innblikk i det som skjer. Jeg tror de er stolte over det vi gjør der nede, avslutter han.

Eventyrlyst ble byttet ut med livreddende arbeid

VISSTE IKKE HVA HAN DRO TIL: Haakon Bolstad bor til vanlig langt unna problemene i Middelhavet. Her med kjæresten Elisabeth Dalum

Foto: Privat

Nå er nytt mannskap mønstret på, men politibetjenten fra Dombås drar ned igjen i oktober, for en ny måned på skipet.