NRK Meny
Normal

Helikopter må hente redde turister

Noen turister får fullstendig panikk når kommer opp på Besseggen i Jotunheim og må hentes ned av ambulansehelikopter.

Besseggen i Jotunheimen

Noen får panikk når de kommer opp på Besseggen og må hentes ned av ambulansehelikopter.

Foto: Ola Matti Mathiesen (GD) / Scanpix

Røde Kors og Luftambulanse har hatt flere slikke henteoppdrag denne sommeren. Vertskapet ved Gjendesheim turisthytte synes det er misbruk av ambulansehelikopter å hente ned redde turister fra Besseggen , og stiller spørsmålstegn ved bruken av ambulansehelikopter til flere av utrykningene.

Turen over Besseggen vist i 3D.

Besseggen 3D

Redder redde

– Ofte må folk hentes ned med helikopter fordi de er redde, ikke fordi de har gått seg bort, eller er skadde. Men vi må bruke helikopteret til noe litt mer alvorlig.

Det sier Marius Haugaløkken, som er bestyrer ved Gjendesheim.

Gjendesheim turisthytte

Gjendesheim turisthytte, utgangspunkt for 'skrekkturen' til Besseggen.

Foto: Arve Danielsen

– Det er klart at hvis du går fra Memrebu og opp mot Besseggen og kommer fram til det verste partiet, og føler at dette ikke er noe for deg, og det låser seg fullstendig, så mener jeg du må snu og gå tilbake, sier Haugaløkken.

Får panikk

Mange går over Besseggen i løpet av sommeren, og Røde Kors og luftambulansen har hatt flere henteoppdrag.

– Men noen synes det er luftigere enn de er komfortable med, og får litt panikk oppe i høyden. Det gjelder kanskje særlig folk som har stresset seg litt opp før turen. Så kommer de fram til eggen, det er varmt, og de er slitne. Da er noen som rett opg slett får panikk, og det låser seg helt. Da er det to muligheter; enten å ringe etter hjelp, eller snu og gå tilbake samme vei man kom.

– Har du ett eksempel på henteoppdrag i sommer?

– Ja, den siste uka hadde vi ett tilfelle med en familie da det låste seg fullstendig for far, mens kona og barna synes det var helt OK. Men de måtte hentes ned. For mannen som fikk panikk, var det en ekkel opplevelse, men sønnen i familien synes jo det var storveis å fly helikopter ned igjen!