NRK Meny
Normal

Hasjsmuglere ble felt av fiskeskrøne

De to tyske mennene sa de skulle til Kongsvinger for å fiske gjørs. Dumt, siden tollbetjenten er norgesmester i fiske.

Hasjbeslag

STORFANGST: Hasjbeslaget, som ble avslørt på grunn av en fiskeskrøne, var på 13 kilo.

Foto: Tollvesenet

De sa de kom til Norge for å fiske abbor, gjedde og gjørs. I stedet for var det tollvesenet som gjorde storfangst.

Den 28. april i fjor ved 16-tida rulla bilen med to tyskere i 20-åra inn i Norge, via landets nest største tollstasjon, Magnormoen i Eidskog, der de rutinemessig ble stoppa.

Spørs med gjørs

– De hadde med seg fiskeutstyr, og hadde liksom gjort seg klar til fisketur, og det interesserte tollbetjenten som snakka med dem, siden han kan titulere seg som norgesmester i fisking, forteller seksjonssjef hos Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen.

Tollbetjenten var naturlig nok derfor nysgjerrig på hvor de skulle og hva slags fangst de to tyskerne forventa å få.

– De fortalte at de skulle til Kongsvinger å fiske abbor og gjedde, og så gjørs. Men gjørs visste tollbetjenten at ikke finnes i Kongsvingerområdet, dermed satta han i gang en grundigere sjekk.

Det som var en rutinesjekk ble altså utvida til en skikkelig gjennomgang av bilen til tyskerne.

Hadde fått snøret i bånn uten fiskefeilen

– Det ble da funnet 13 kilo hasj skrudd inn i bunnpanna under bilen, forteller Nystuen.

– Ville det blitt funnet uten tollbetjentens kunnskap om fiske?

– Nei, det var grunnen til at guttene ikke ble trudd. Da de sa at de skulle til Kongsvinger for å fiske gjørs, når tollbetjenten vet at det ikke finnes gjørs her, så går alarmen.

– Har dere vært så "slemme" at dere fortalte tyskerne hvorfor de ble avslørt?

– Nei, vi gjorde ikke det. Men de har sikkert tenkt på det i ettertid når de havna i retten, sier Nystuen, ikke uten et smil om munnen.

Største beslag i fjor

Bunnpannehasj

HASJ I BUNNPANNA: Under bilen fant Tollvesenet hasjen som skulle sikre tyskerne et varp.

Foto: Tollvesenet

For de to karene, ble sammen med en sammensvoren, stilt for retten i høst. Der kom det fram at hasjpartiet ble frakta fra Nederland til Tyskland, deretter fra Sverige og inn i Norge.

Og de to "fiskerne" ble til alt overmål Tollvesenet i Hedmark sin største fangst i fjor, siden 13 kilo var det største hasjbeslaget som ble gjort i fylket.

Nå i januar falt dommen. De to smuglerne og medhjelperen fikk fengselsdommer på mellom ett år og åtte måneder og to års fengsel.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Front mot front

    To biler var involvert i en trafikkulykke på fylkesvei 33 mellom Odnes og Vestrumsbygda nå i ettermiddag. Ifølge politiet skal det være en front mot front–kollisjon. To personer ble sendt til sjukehus, en person ble sendt til legevakt, mens en er uskadd.

  • Akan-pris til Kongsberg

    Akan-prisen, som er en pris som går til en virksomhet som har jobbet svært godt rusforebyggende, går i år til Kongsberg Defense and Aerospace. Akan kompetansesenter sier bedriften jobber svært systematisk med forebygging av avhengighetsproblematikk.

  • Russen får ikke nyte medbrakt

    Helsedirektoratet presiserer at russen ikke kan nyte medbrakt alkohol på russetreff. Politidirektoratet har sendt ut nye retningslinjer, som skal sikre at reglene for alkoholbruk på offentlig sted blir håndheva likt i alle politidistrikt.