NRK Meny
Normal

Har vært savnet siden nyttår

Journalisten Moheeb Alnawaty fra Vang i Valdres er fortsatt savnet i Syria. Saken tas alvorlig, men er vanskelig for utenriksdepartementet.

Moheeb Alnawathy

Moheeb Alnawaty er fortsatt savnet etter at han reiste til Syria i desember

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Moheeb Alnawaty reiste i desember til Damaskus for å gjøre research til sin neste bok. Kilder familien har vært i kontakt med hevder han sitter fengslet i Damaskus, men dette er ikke bekreftet av syriske myndigheter.

– Kildene familien opererer ut fra tror jeg ikke er dårlige, men de kan ikke bekreftes av myndighetene, sier journalist og venn av familien, Tor Øystein Vaaland.

De må prøve å få han ut med en gang. Da blir det lettere for oss.

Mohammad, sønn av Moheeb Alnawaty

Intervjuer med Hamas-ledere

Alnawaty jobbet frem til 2007 som journalist og menneskerettighetsforkjemper i Gaza. Han ble fengslet en rekke ganger for sitt politiske engansjement.

Vaaland tror det nå er Alnawatys Hamas-kritiske bok som har fått ham i vanskeligheter.

– Han gjorde åpne journalistiske intervjuer med Hamas-ledere. Disse ble publisert i en bok. Da de kom på trykk ble det skremmende for Hamas. Det er også årsaken til at han fikk asyl, og familien kom etter til Norge.

Vil ikke forholde seg til aktivt til Norge

Det er en vanskelig sak for utenriksdepartementet siden Alnawaty ikke er norsk statsborger, og syriske myndigheter ikke vil annerkjenne det norske engasjementet i saken.

– Problemet i sånne saker, i dette tilfellet Syria, er at de ikke vil anerkjenne at Norge har en part i denne saken. De anser vedkommende som palestiner, og vil ikke forholde seg aktivt til oss, sier Frode Andersen, underdirektør i utenriksdepartementet.

- Saken er alvorlig for vår del. Dette er en mann med fast opphold i Norge. Etter de internasjonale lover og regler som finnes for denne type saker, så er det en mann Norge har ansvaret for.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND