Normal

Kirkeverge: – Vi skal garantert få satt inn alarm i Lillehammer kirke

Sikringen av norske kirker er bedre enn noen gang, allikevel nøler noen med å innstallere alarm. Flittige kirkebrukere syns det blir for mye plunder.

Molde domkyrkje

HIMMELSK OVERBLIKK ER IKKE NOK: De fleste kirkene tar sikkerheten på alvor, men en av ti mangler fortsatt alarm.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

En av ti norske kirker har ikke innbruddsalarm eller gode nok systemer for å sikre verdigjenstander, ifølge tilstandsrapporten utført av Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA).

Natt til mandag ble Lillehammer kirke utsatt for innbrudd og sølvtøy fra 1600-tallet ble stjålet sammen med safen. Den kirken har ingen alarm, ennå.

At de ikke har alarm i Lillehammer kirke er ganske uvanlig.

Oddbjørn Sørmoen, Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA)
Gammelt kirkesølv lå i safen

GAMMELT TJUVGODS: Kirkesølv fra 1600-tallet forsvant med safen under innbruddet i Lillehammer kirke natt til 29. juni 2015.

Foto: Lorentz U Pedersen / Fra boka Lillehammer 100 år

Alarmer skaper stress

Kirkeverge Magnar Pettersen er opptatt av sikkerhet og har tenkt lenge på å skaffe innbruddsalarm til Lillehammers største kirke. Men det er noen bakdeler.

Kirka er flittig i bruk av kor og foreninger til alle døgnets tider og mange ser på alarm som en unødvending heftelse i hverdagen.

– I november og desember er det jevnlige konserter i kirka og folk har behov for å gå inn og ut når det passer dem, sier kirkevergen.

I dag benyttes nøkkelavtaler og -koder til enkeltpersoner. Flere kirkebrukere frykter det blir for mye stress og rigide tidsperioder hvis det settes inn alarm.

For sikkerhets skyld

Oddbjørn Sørmoen

FOR SIKKERHETS SKYLD: Oddbjørn Sørmoen i KA ønsker at alle norske kirker skal sikres mot både brann og innbrudd.

Foto: NRK

KA-direktør Oddbjørn Sørmoen jobber kontinuerlig med å få kirkene til å lage gode sikkerhetssystemer og statistikken viser at de kirkene som ikke har alarm, skiller seg ut.

– Ni av ti kirker har systemer som sikrer verdigjenstandene på en forsvarlig måte, sier Sørmoen som peker på at det er en klar tendens til bedring siden 2010.

– Norske kirker er i utgangspunktet veldig lukket og låst sammenlignet med kirker i sør-Europa, sier direktøren i KA. Det skyldes delvis at det liturgiske kirkeliv er ulikt, men også at de har flere kirkevakter større deler av døgnet i katolske land.

Hvert fjerde år utfører KA tilstandsrapporter for norske kirker

Behandling, sikring og oppbevaring av sølv, tekstiler, kunst og andre verdigjenstander:

Sikring av gjenstander i norske kirker

Sikring av

verdigjenstander

Antall kirker

Prosent

Dårlig sikret

71

4,7 %

Mindre bra sikret

265

17,5 %

Bra sikret

997

66,0 %

Meget bra sikret

178

11,8 %

Total (av 1628 lutherske kirker)

1511

92,8 %

Åpent hus med store verdier

– Jeg skal garantert skaffe en alarmavtale til Lillehammer kirke før jeg drar på ferie, sier kirkevergen Magnar Pettersen.

Snart skal kirken smykkes med verdifull tekstilkunst av Borgny Svalastog, og kirkevergen lover at dette skal ivaretas på en forsvarlig måte.

Lillehammer kirke skal innstallere alarm

KUNSTEN SKAL SIKRES: Lillehammer kirke har flere kunstverk, blant annet av Jakob Weideman og Borgny Svalastog. Alarm kan skremme bort potensielle tyver.

Foto: Ruth Barsten / NRK