Gyda Enger (22) legger opp som skihopper

Legene har gitt beskjed: Legg karrieren på hylla, eller så kan helsa være ødelagt for resten av livet.

Skihopper Gyda Enger svever gjennom lufta.

VM-SVEV: Gyda Enger under et hopp i VM i Falun vinteren 2015. Nå legger 22-åringen skiene på hylla for godt.

Foto: Terje Bendiksby Bendiksby, Terje / NTB Scanpix NTB scanpix

– Verden raser jo litt sammen. For det er jo skihoppingen som har vært livet mitt, sier 22-åringen fra Hedmark.

Hjemme hos foreldrene i Hernes i Elverum hinker Gyda Enger rundt på krykker etter en kneoperasjon forrige uke. Hun har fått klar beskjed fra legene. Enten må Gyda gjennomgå tre nye operasjoner, ellers så må skihopperen legge opp.

Gyda Enger i sofaen hjemme hos foreldrene.

MÅTTE VELGE: – Verdien av å ha to knær resten av livet er større enn gleden jeg kanskje kan ha med hoppingen i noen få sesonger til, sier Gyda Enger.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

– Det har vært en tøff periode. Jeg fikk beskjeden for en måned siden. Legene anbefalt meg å slutte hvis jeg skal ha noe håp om å ha to ben som er brukbare å leve med resten av livet, sier hun.

Falt stygt

Hun har vunnet NM-gull i storbakke i Vikersund, hoppet under OL i Sotchi og ble som 15-åring tatt ut på det første kvinnelige landslaget i hopp som fikk delta i VM.

Det var i 2008-sesongen at det gikk galt. Gyda falt under et hopp og skadet seg stygt. Det tok ti måneder før hun var tilbake i bakken.

Legene anbefalt meg å slutte hvis jeg skal ha noe håp om å ha to ben som er brukbare å leve med resten av livet.

Gyda Enger

Selv om comebacket i bakken gikk bra, er det denne kneskaden som nå tvinger henne til å legge opp. Det synes trener på Norges Toppidrettsgymnas, Karl Vegard Andersen, er synd. Han var en av de ansvarlige for hopperen, da hun var elev ved skolen på Lillehammer.

– Gyda har vært bra som hopper og har vært bra å ha i gruppa. Hun har hatt treningsvilje, vært hardtarbeidende og nøye. Hun har virkelig stått på og prøvd å nå maksimalt av sitt potensial, sier han.

Høydepunktet

Gyda selv er klar på hva som har vært det beste minnet fra karrieren.

– Høydepunktet er selvsagt det å kunne få oppleve å være en del av OL-sirkuset. Å hoppe under OL i Sotchi var veldig stort, sier hun.

Til tross for en brennende lidenskap for hopp, er hun nå sikker på at hun har tatt rett valg.

– Verdien av å ha to knær resten av livet er større enn gleden jeg kanskje kan ha med hoppingen i noen få sesonger til, sier Gyda Enger.

Gyda Enger trener balanse på treningsstudio. Viser fram operasjonssår. Gyda hopper i verdenscupen, viser fram premiesamlinga si hjemme og går i hoppbakken Heramnshula. FRA RUBRIKKTEKST: 22 år gamle Gyda Enger fra Elverum har vært banebrytende i hoppsporten. Hun ble første norske jente som satt utfor hoppbakken da jentene endelig fikk delta i OL i fjor. Nå må hun gi seg for at helsa ikke skal bli ødelagt resten av livet:
>

Leger slår alarm: Barn ned i 12-års alder havner på sykehus etter hard trening