NRK Meny
Normal

Gir garanti om lærlingplasser

Konkurransen er hard om lærlingplass for dem som har gått toårig yrkesfag. Nå gir Oppland fylkeskommune en garanti for at alle skal få tatt fagbrev innen riktig tid.

Bilder fra data og elektronikk ved Raufass videregående skole. Intervjuer med elever om sine ønsker. Bilder fra Oppland fylkeskommune. Intervju med fylkesopplærlingssjefen. FRA RUBRIKKTEKST: Det er hard konkurranse om lærlingplasser for elever som har gått 2 årig yrkesfag på videregående skole... og mange elever mangler lærlingeplass. Nå gir Oppland fylkeskommune en garanti for at alle skal få tatt fagbrev innen riktig tid. 
>

Oppland fylkeskommune gir yrkesfagelevene garanti om fagbrev

Tony Ringstad går andre året data og elektronikk på Raufoss videregående skole.

– Nå håper jeg på en lærlingplass ute i en bedrift til høsten slik at jeg kan utdanne meg som elektriker, sier Ringstad.

For få lærlingplasser

Men lærlingplassene er for få i forhold til behovet og mange elever forsvinner fra utdanningen før fagbrevet er et faktum.

Derfor vil fylkesopplæringssjef Inge Myklebust nå garantere at alle yrkesfagelever som ikke får lærlingplass skal få opplæring på skolen og bli ferdig på normert tid.

– Dette gjør vi fordi gjennomføringsstatistikken i Oppland har vært for dårlig. Vi har ligget under landsgjennomsnittet i mange år. Nå tar vi disse elevene på alvor, sier Myklebust.

Veksler mellom verksted og klasserom

Opplæringen på skolen blir ikke lik som ute i bedriftene, men målet er at flest mulig skal få fagbrev, i stedet for å gå påbygg.

– Vi vil gjennomføre praksisopplæring på våre verksted og i våre klasserom, i kombinasjon med at de får være ute i praksis. Og vi har satt av ressurser på hver skole som sørger for en fin veksling mellom opplæring i skole og opplæring ute i bedriftene, sier Myklebust.

Dette synes elev Tony Ringstad er betryggende.

– Det er veldig bra. Da kan en gå mer skole dersom en ikke får lærlingplass, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.

 • Grøtsalget til værs

  Salget av grøt går rett til værs her i landet nå før jul. Det viser tallene fra TINE Meieriet Tretten, som kaller seg for Norges grøtfabrikk (bildet). Den 6. desember satte de produksjonsrekord på Tretten. Da produserte de for første gang over 100.000 kg grøt på en dag

  Verdens største grøtskje
  Foto: Olav Håland / TINE AS
 • Stadig færre gardsbruk

  Siden 1999 er to av fem gårdsbruk blitt lagt ned og 5 prosent av matjorda vår gått ut av drift, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det har blant annet vært en klar nedgang i antall gårdsbruk langs svenskegrensa i Hedmark.