Hopp til innhold

Frykter høyere arbeidsgiveravgift

Høyere arbeidsgiveravgift kan bety nedleggelse for bedrifter i Hedmark og Oppland, mener rødgrønne politikere. I dag behandles saken i Stortinget.

Mynter

Rødgrønne politikere er redd for at høyere arbeidsgiveravgift får konsekvenser for næringslivet i Nord-Østerdalen og Nord-Gudbrandsdalen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

En rekke bedrifter i Østerdalen og Gudbrandsdalen kan få store problemer når ordningen med differansiert arbeidsgiveravgift endres. Da må de betale mye mer i arbeidsgiveravgift.

SV-ordfører på Tynset, Bersvend Salbu, som også er regionrådsleder, mener endringene skjer for fort. Han og sju andre ordførere, ber stortingspolitikerne utsette saken.

– Konsekvensene må utredes, og man må se på kompenserende tiltak, sier Salbu.

Frykter konsekvensene

Det er bedrifter innen finans, energi og transport som rammes av endringene. Saken skal behandles på Stortinget allerede i dag og i verste fall får bedriftene en millionsmell over natta.

I fjellregionen vil arbeidsgiveravgiften øke fra 6,4 prosent til 14 prosent. Endringene kommer som en følge av EØS-avtalen. Men Tynset-ordfører Bersvend Salbu mener våre egne politikere må jobbe hardere for å dempe konsekvensene.

– Dette kan få store konsekvenser, spesielt for transportsektoren, sier Salbu.

Stiller krav til regjeringen

Fylkeskommunene får 44 millioner kroner å dele ut, for å kompensere. Men hvor mye, og hvor mange, det kan hjelpe i Hedmark og Oppland er veldig uklart.

Dessuten har Arbeiderpartiet fått med seg Venstre og Kristelig Folkeparti på at regjeringen må utøve større påvirkning av de europeiske myndighetene (ESA), og at det må gis kompenserende tiltak.

– Hvilke tiltak er opp til regjeringen. Men det bør være gode, effektive tiltak, sier Tore Hagebakken, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Oppland.

Lover trøkk

Høyes stortingspolitiker fra Hedmark, Gunnar A. Gundersen, lover at regjeringspartiene skal ha fullt fokus på å øve press mot Europa.

– Men hvor stor kompensasjonen blir kan vi ikke si. Først må Stortinget gjøre vedtak i dag, deretter må vi jobbe med kompensasjonene, sier Gundersen til NRK.

Bersvend Salbu

Bersvend Salbu er ordfører på Tynset.

Foto: Privat