NRK Meny
Normal

Frifunnet for voldtekt av to jenter

En ung mann fra Hedmark er frikjent for voldtekt av to jenter, men dømt for forsøk på seksuell omgang med ei tredje jente som var under 16 år.

Sør-Østerdal tingrett

En mann i slutten av tenårene er dømt til 120 dagers fengsel for forsøk på seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han er imidlertid frikjent for to voldtekter. Mannen sto tiltalt i Sør-Østerdal tingrett tidlig i mai.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

Mannen, som er i slutten av tenårene, sto i Sør-Østerdal tingrett tiltalt for to voldtekter, for seksuell omgang med barn under 16 år og forsøk på seksuell omgang med barn under 16 år.

De alvorligste punktene i tiltalen ble mannen frifunnet for, retten fant det ikke bevist at han voldtok to jenter. I den ene av de to voldtektssakene var det enstemmighet for frifinnelse, mens det i den andre var uenighet i retten. Et flertall sørget for frifinnelse, sorenskriveren utgjorde et mindretall.

Les også:

120 dagers fengsel

Mannen ble likevel dømt til 120 dagers fengsel, for forsøk på seksuell omgang med den tredje, mindreårige jenta. Av disse er 60 dager idømt som ubetinget fengsel, de resterende 60 dager er betinget med en prøvetid på to år.

I dommen slås det fast at retten fant det straffeskjerpende at den tiltalte skapte en «tvangssituasjon» ved å kjøre den mindreårige jenta ut i skogen, det påpekes at han hadde et fysisk maktovertak og at jenta var redd for ham. Men siden den fornærmede jenta stoppet samleiet ved ikke å gi etter, ble han kun dømt for forsøk på seksuell omgang med henne.

Mannen ble også frifunnet for alle krav om å betale erstatning og sakskostnader.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tore Famestad

Mannens forsvarer Tore Müller Famestad sier at hans klient er glad for at han har blitt trodd, og for at han er frifunnet på de mest alvorlige punktene i tiltalen.

Foto: ANN-Kristin Mo / NRK

Forsvarer: – Glad for dommen

Den tiltalte mannen i tenårene hadde nektet straffskyld på alle punkter.

Mannens forsvarer, Tore Müller Famestad, sier at hans klient i all hovedsak er glad for dommen som kom mandag ettermiddag:

– Den tiltalte er først og fremst glad for at han er blitt trodd i saken. Og han er selvfølgelig fornøyd med at han er frifunnet på de mest alvorlige punktene i denne alvorlige tiltalen, to tilfeller av voldtekt.

– For tidlig å vurdere anke

Advokat Farnestad sier videre at han i dagene fremover vil bruke mer tid sammen med sin klient og gå gjennom alle detaljene i dommen.

– Det er litt for tidlig å kunne uttale seg om vi vil anke dommen. Det er en omfattende dom, og den må leses i detalj før man bestemmer seg for hvordan man skal forholde seg til de postene det er blitt domfellelse for.

Det var de fornærmede og fornærmedes verge som anmeldte forholdene til politiet. 8 vitner ble avhørt under bevisførselen.

NRK har tross gjentatte forsøk ikke fått innhentet kommentar fra statsadvokat Thorbjørn Klundseter, som representerte den offentlige påtalemyndighet i saken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND