NRK Meny
Normal

Fra seiersrus til økonomisk bakrus

På årsmøtet i Elverum håndball om ei uke kommer regninga på bordet: Et underskudd i fjor på om lag 3,7 millioner kroner.

Elverum vant sluttspillfinalen

Onsdag ble Elverum håndball sluttspillmestere for fjerde gang på rad. Neste uke møter de millionunderskudd på årsmøtet.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

– Det er nok ikke så langt fra sannheten det, bekrefter daglig leder Jostein Borkhus.

Jostein Borkhus

Daglig leder Jostein Borkhus bekrefter et underskudd i fjor på om lag 3,7 millioner kroner.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Regnskapet for 2014 skulle vært offentliggjort i dag, ei uke før årsmøtet. Men fordi revisors beretning ble ferdig senere enn planlagt, og fordi styret må gå gjennom og skrive under, blir regnskapet offentliggjort tidligst mandag.

Dermed går Elverum håndball fra sportslig suksess med sluttspillmesterskap onsdag til et tungt økonomisk oppgjør på årsmøtet.

Fra før er det kjent at Elverum håndball i vinter hadde en negativ egenkapital på 3,1 millioner kroner. Trolig ligger det enda verre an i det endelige regnskapet.

Gamle synder

Et underskudd på drifta i 2014 på 3,7 millioner kroner viser at klubben nok har satset høyere enn det har vært økonomisk grunnlag for.

Men ifølge Borkhus skyldes det enorme underskuddet i all hovedsak en gammel feil, som klubben har dratt med seg over år, og som har vokst underveis. Inntektene fra en stor sponsor skal ha blitt dobbeltført. Dette skal ha gjentatt seg, og dermed vokst år for år.

Etter det NRK forstår skal feilen ha blitt oppdaget i forbindelse med at klubben skiftet regnskapsfører for ei tid tilbake.

På kanten av stupet

Den økonomiske situasjonen i klubben har altså vært så ille at konkurs og tap av lisens for å spille i eliteserien kunne blitt resultatet.

– Vi har hatt en god dialog med håndballforbundet, og har vært i møter med dem. Slik det ser ut nå så unngår vi neppe å starte serien i høst med to poeng i trekk. Men trolig unngår vi ytterligere sanksjoner, sier Borkhus.

Aktuelle sanksjoner kunne vært alt fra tap av lisens til stram økonomisk oppfølging fra forbundet, med hyppig innsending av regnskap. Forbundet kunne også nektet klubben å inngå kontrakt med nye spillere uten godkjenning fra forbundet først.

Reddet av kronerulling

Men redningsaksjonen i vår gjør at klubben trolig slipper unna slike sanksjoner. I forbindelse med kronerulling tegnet sponsorer og tilhengere seg for 1,6 millioner kjærkomne kroner til klubbkassa. Hittil har klubben fått inn om lag 1,1 millioner kroner av dette.

– Det var jo hundrevis som tegnet seg for alt fra en hundrelapp til store beløp, så her har vi fortsatt en stor faktureringsjobb å gjøre for å få inn alt, forklarer Jostein Borkhus.

Sammen med sportslig suksess, med mange inntektsbringende sluttspillkamper, bidro redningsaksjonen også sterkt til at regnskapet for de første månedene av 2015 viser et solid overskudd.

Men fortsatt må klubben hente inn millionbeløp og legge opp til en nøktern drift for å komme i balanse.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND