NRK Meny
Normal

Fortsatt nokså blendahvitt

Det blir fortsatt nokså blendahvitt i de nye kommunestyrene i Hedmark og Oppland. Andelen representanter med innvandrerbakgrunn har nemlig ikke økt.

Kommunevalget 2011

Det er ikke blitt flere med innvandrerbakgrunn i kommunestyrene i Hedmark og Oppland.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Andelen er heller gått litt ned. Det viser en undersøkelse NRK Hedmark og Oppland har gjort.

– Det er uheldig at andelen ikke har økt, sier NRKs valgekspert Jon Helge Lesjø.

Video Innvandrere i politikken

Innvandrere i politikken

36 blenda-hvite

Av 26 kommunestyrer i Oppland er 21 uten noen med innvandrerbakgrunn. I Hedmark har åtte av de 22 kommunestyrene representanter med innvandrerbakgrunn.

Per i dag ver det totalt 1186 faste kommunestyrerepresentanter i Hedmark og Oppland. 17 av dem er innvandrere, noe som gir en andel på cirka 1,25 prosent. For fire år siden var andelen cirka 2,0 prosent.

Khalid Haji Ahmed, AUF i Hedmark.

Khalid Haji Ahmed er valgt inn for Ap i Hamar.

Foto: Ols Bjørlo Strande / NRK

Kongsvinger SV nominerte tre innvandrere på de tre første plassene på lista. Men SV gjorde som kjent et dårlig valgt, og bare én ble valgt inn.

– Litt uheldig

På telefon fra Slovenia sier NRKs valgekspert Jon Helge Lesjø.

– Med forbehold om at jeg ikke kjenner detaljene i tallmaterialet, så er det litt som forventet ut fra nominasjonene, at det ikke er gjort noen avgjørende skritt framover. Det ser også ut til at det er de områder som har sterk konsentrasjon av innvandrere som får den beste representasjonen.

Jon Helge Lesjø

NRKs valgekspert Jon Helge Lesjø:– Litt uheldig at innvandrerrepresentasjonen ikke øker.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Hva kan det føre med seg at de med innvandrerbakgrunn ikke er bedre representert?

– Det er litt uheldig. Det jo er klart at dette er problemstillinger som bare vil øke på framover. Jeg tror en er avhengig av sterke organisasjoner blant innvandrerne for at de engasjerer seg i nominasjonsprosessene for at en virkelig skal få framgang, sier Lesjø.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Adam Douglas klar for Nobelkonsert

  Stjernekamp-vinneren Adam Douglas stepper inn for britiske RØMANS på kort varsel og skal spille sammen med Matoma fra Flisa på kvelden Nobel fredspriskonsert.

  Adam Douglas i finalen i Stjernekamp
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
 • E6 Dombås delvis stengt

  Nordgående løp på E6 mellom Dombås og Dovre er stengt på grunn av et trafikkuhell nederst i Dombåsbakkene. Det er ikke meldt om personskade. Det er svært glatt på stedet og strøbil og bergingsbil er på veg.

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl