NRK Meny
Normal

Fortsatt nokså blendahvitt

Det blir fortsatt nokså blendahvitt i de nye kommunestyrene i Hedmark og Oppland. Andelen representanter med innvandrerbakgrunn har nemlig ikke økt.

Kommunevalget 2011

Det er ikke blitt flere med innvandrerbakgrunn i kommunestyrene i Hedmark og Oppland.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Andelen er heller gått litt ned. Det viser en undersøkelse NRK Hedmark og Oppland har gjort.

– Det er uheldig at andelen ikke har økt, sier NRKs valgekspert Jon Helge Lesjø.

Video Innvandrere i politikken

Innvandrere i politikken

36 blenda-hvite

Av 26 kommunestyrer i Oppland er 21 uten noen med innvandrerbakgrunn. I Hedmark har åtte av de 22 kommunestyrene representanter med innvandrerbakgrunn.

Per i dag ver det totalt 1186 faste kommunestyrerepresentanter i Hedmark og Oppland. 17 av dem er innvandrere, noe som gir en andel på cirka 1,25 prosent. For fire år siden var andelen cirka 2,0 prosent.

Khalid Haji Ahmed, AUF i Hedmark.

Khalid Haji Ahmed er valgt inn for Ap i Hamar.

Foto: Ols Bjørlo Strande / NRK

Kongsvinger SV nominerte tre innvandrere på de tre første plassene på lista. Men SV gjorde som kjent et dårlig valgt, og bare én ble valgt inn.

– Litt uheldig

På telefon fra Slovenia sier NRKs valgekspert Jon Helge Lesjø.

– Med forbehold om at jeg ikke kjenner detaljene i tallmaterialet, så er det litt som forventet ut fra nominasjonene, at det ikke er gjort noen avgjørende skritt framover. Det ser også ut til at det er de områder som har sterk konsentrasjon av innvandrere som får den beste representasjonen.

Jon Helge Lesjø

NRKs valgekspert Jon Helge Lesjø:– Litt uheldig at innvandrerrepresentasjonen ikke øker.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Hva kan det føre med seg at de med innvandrerbakgrunn ikke er bedre representert?

– Det er litt uheldig. Det jo er klart at dette er problemstillinger som bare vil øke på framover. Jeg tror en er avhengig av sterke organisasjoner blant innvandrerne for at de engasjerer seg i nominasjonsprosessene for at en virkelig skal få framgang, sier Lesjø.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.