NRK Meny
Normal

Unikt forsvarsanlegg i Elverum fredet

Forsvarsanlegget Terningen skanse i Elverum fra Napoleonskrigenes tid, er fredet av Riksantikvaren. Anlegget er det eneste i sitt slag i Norge.

Terningen skanse, Elverum

Historisk forestilling da Terningen skanse ble erklært fredet lørdag.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

– Det er stort for oss! Det er en stor ære å få den fredningsstatusen, sier ordfører Erik Hanstad.

– Vi har i det hele tatt ingen liknende anlegg igjen i Norge. Vi har våre festninger, Kongsvinger som spilte en viktig rolle. Men denne type festning ute i skogen langs Glomma med jordvoller og stein og tømmerhus er borte. Det å finne denne skansen, åtteformet, inne i skogen, som er så godt bevart, det har vi ikke noe annet sted i Norge, sier riksantikvar Jørn Holme.

Riksatikvar Jørn Holme offentliggjorde fredningen under et arrangement i forbindelse med grunnlovsjubileet i Elverum lørdag.

─ Forsvarsanlegg er en viktig kilde til kunnskap om vår felles historie. Terningen skanse var et sentralt anlegg i 1814, og når skansen nå blir fredet, sikrer vi den for ettertida, sier riksantikvar Jørn Holme.

Tre historiske skikkelser på Terningen skanse

Historiske skikkelser på Terningen skanse. Fra høyre amtmann Claus Bendeke, en offiser og hans frue.

Foto: Vivian Stensrud / NRK


Terningen skanse var hovedanlegget ved Elverum i 1814 og hadde stor betydning som transitt- og forsyningsleir for mannskaper på vei til kamphandlinger sør i Hedmark. Dette gav Terningen skanse en viktig rolle i spillet om Norges selvstendighet og vernet av Grunnloven i 1814. Terningen skanse er et av de mest intakte stjerneformete skanseanleggene i Norge og er fra Napoleonskrigenes tid.

– Mange av oss har vært her før og sett på, også på forfallet. Nå må vi prøve å holde det iorden slik at det blir et sted folk vil besøke, sier ordfører Erik Hanstad.

Riksantikvar Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme: ─ Terningen skanse er nå sikret for all ettertid.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

Terningen skanse har nå fått informasjonstavler.

– Dette er et sted vi vil bruke til å markedsføre historiske steder i Elverum. Nå ser vi fram til å få ny vei slik at det blir lettere tilgang.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • En til sykehus etter kollisjon

  En person er kjørt til sykehus etter en kollisjon på Nordsinni, skriver Oppland Arbeiderblad. To biler har kollidert og tre personer er involvert i ulykka.

  Brannvesenet er på stedet og dirigerer trafikken forbi.

 • Ulykke langs fv 33 i Nordsinni

  Nødetater er på veg til Nordsinni der det har vært en trafikkulykke.

  Laster Twitter-innhold
 • – Tiltaltes må frifinnes

  – Mannen som er tiltalt for en overfallsvoldtekt må frifinnes, sier hans forsvarer Nils Christian Nordhus. Mannen er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i Trysil i mars i år, men har hele tiden nektet straffskyld.