NRK Meny
Normal

Forsvarer: – Øygard grovt krenket, bør få lavere straff

Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener at mediedekninga har vært så ekstrem og grovt krenkende for Rune Øygard, at straffen på et år og tre måneder bør settes ned. Mens aktor vil doble straffen, mener Larsen at et år er mer riktig.

Mette Yvonne Larsen i Høyesterett

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sa i Høyesterett at Øygard følte seg presset til å stå fram.

Foto: Helge Carlsen/ NRK

Larsen slo i Høyesterett tilbake mot aktor Thorbjørn Klundseter som i sitt innlegg sa at Øygard sjøl aktivt brukte media for å fremme sitt syn, og at han derfor hadde noe av skylda for den massive mediedekninga.

Klundseter ba i sin prosedyre i Høyesterett om at Øygard bør fengsles i to år og seks måneder. Det er en dobling av straffen Øygard fikk i lagmannsrettten.

Aktor vil doble Øygards straff

– Han kunne ikke gjemme seg

Larsen sa i sin prosedyre at straffen på ett år og tre måneder er riktig utifra praksis, men at det er momenter som bør gi en lavere straff, blant annet:

 • Øygards helsetilstand
 • Mediedekningen

– Han var profilert. Han var ikke en mann som kunne springe og gjemme seg. Øygard var ordfører i Vågå, og opplevde det som et ansvar å stå fram og forsvare seg mot anklagene. Han ble utsatt for et press fra andre ordførere i Gudbrandsdalen om å stå fram, sa Larsen.

Hun mente også at den fornærmede jenta og hennes bistandsadvokat hadde gjort mye av det samme, nemlig å kjøre sin sak i media.

Forsvarer Larsen om dagen i Høyesterett

Forsvarer Larsen om dagen i Høyesterett

– Grovt krenkende

Larsen sa at mediedekninga har vært en svært hard belastning for Øygard, ikke minst koblinga til pedofili.

Hun viste til at et søk på Rune Øygard og pedofili ga over 30.000 treff.

– Han er frikjent for overgrep mot et barn under 14 år. Vi er ikke på pedofili, sa Larsen, som mente at medier hadde vært med og legitimert ordet pedofili knyttet til Rune Øygard.

– Vi er så langt unna pedofili som vi kan i strafferettslig forstand. Det er grovt krenkende for Rune Øygard, sa Larsen.

Mener Øygard er hengt ut som pedofil på sosiale medier - vil ha mildere straff

Larsen sa at det samlede trykket må få betydning for Høyesteretts behandling av saken, kombinert med hans helsetilstand.

Han ble utsatt for et press fra andre ordførere i Gudbrandsdalen om å stå fram.

Mette Yvonne Larsen

Antallet overgrep

Hun ba i sitt innlegg også Høyesterett om ikke legge vekt på at det hadde vært 50 overgrep, slik Klundseter gjorde. Hun viste til at lagmannsretten heller ikke gjorde dette.

– Man er nærmere sju enn 50. Hun avviste også at Øygards alder skulle være straffeskjerpende.

– Aldersforskjellen er relevant, men det er ikke verre at han er over 50 enn om han var i 30-åra eller 20-åra, sa Larsen.

Larsen ba om at straffen på et år og tre måneder settes ned. Hun antyder at et år kan være passende.

Det er et stort sprik mellom hva aktor og forsvarer mener er riktig straff for Rune Øygard. Det er klart etter at høyesterett behandla saka i dag.

Aktor vil ha strengere straff

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Tre fikk forenklet forelegg

  Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

 • Rolig start for Røde Kors

  Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

 • To leteaksjoner i Oppland

  Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.