NRK Meny
Normal

Flyplass til Trysilområdet

Om tre år kan charterfly fra hele Europa lande på en ny flyplass 40 minutter fra Trysilfjellet.

Flyplass Trysil
Foto: Google maps

Skistar, som driver skianleggene i Trysil og Sälen, vil bygge ut en flyplass rett over svenskegrensa for å fly inn charterturister til området.

Internasjonal turistdestinasjon

Ordfører i Trysil, Ole Martin Norderhaug er godt fornøgd med nyheten.

- Dette vil være med på å gjøre Trysil til en enda viktigere internasjonal turistdestinasjon, mener han.

Flyplassen vil ligge midt i hjertet av Nordens største vintersportsområde. Reisetiden fra Gardermoen er på to og en halv time, mens reisetiden fra den nye flyplassen altså er på 40 minutter.

- Dette vil gjøre Trysil mye mer attraktiv enn tidligere. Det vil nå bli økonomisk forsvarlig å hente inn skiturister fra Sør- og Mellom- Europa, forteller ordføreren.

Han tror Trysil har både skiområder og natur som kan friste det europeiske markedet.

Lang veg fram

Målet er at flyplassen kan ta i mot første charterfly ved juletider i 2011. Først må svenske luftsfartsmyndigheter godkjenne planene.

- Vi har en fullstendig rapport om flyplassutbyggingen klar om cirka et halvt år, da begynner vi å jobbe for fullt med flyplassen, opplyser Bo Halvardson i Skistar.

Foreløpige beregninger viser at kostnadene til ny flyplass blir på rundt 250 millioner svenske kroner.

Rullebanen på den nye flyplassen blir to og en halv kilometer lang. Normalstørrelsen på flyene vil være på 180 passasjerer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Store mengder overgrepsbilder

    I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet hans egen niese. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.

  • Kan bli vinterstengt på kort varsel

    Ifølge Vegtrafikksentralen Øst, så kan fylkesveg 252 mellom Tyin og Eidsbugarden bli vinterstengt på kort varsel.

  • Krever markagrense i fjellet

    Høgfjella Vel på Nordseter krever at det blir satt ei markagrensa for utbygging av fjellet. Det skriver HA. Det er forslagene om utbygging av Lunkelia og fortetting av Kroksjølia på Sjusjøen som provoserer.