NRK Meny
Normal

Grønt lys for flyplass i milliardklassen i Trysil/Sälen

EU-kommisjonen godkjenner en statlig støtte på en kvart milliard kroner til flyplass utenfor Sälen i Sverige, 40 minutters kjøring fra Trysil. Flyplassen kan bli åpnet i 2019.

Flyplassen i Rörbäcksnäs

SMÅFLYPLASS BLIR LENGRE: Den nåværende småflyplassen i Sälen utvides og skal kunne ta imot store charterfly i 2019, sier investorene.

Foto: NRK

– Dette er en gledens dag. Vi satser på at flyplassen og opplevelsessenteret med handel, aktiviteter og restauranter kan åpnes i 2019, sier Brett Weihart, som er direktør i Scandinavian Mountains Airport AB.

Totalbeløpet blir ca. en milliard kroner, der private investorer står for 75 prosent.

Erik Sletten

SVÆRT FORNØYD ORDFØRER: – Dette gir fremtidstro, sier ordfører Erik Sletten i Trysil etter at statsstøtte til flyplassen i Sälen er godkjent.

Foto: Grete Myrvold Rydje

– Dette vil styrke utviklingen av reiselivet og næringslivet hos oss, sier ordfører Erik Sletten i Trysil kommune.

– Realisering av flyplassen, som vil bringe mange nye internasjonale gjester til regionen og til Trysil, vil bidra til flere gjester i sengene, i bakkene, på restaurantene og i butikkene. Dette er en beslutning som skaper fremtidstro, sier Erik Sletten.

Planene om flyplass har imidlertid ført til motbør fra deler av handelsstanden i Trysil. De frykter at handelssenteret på flyplassen vil føre til færre kunder for dem.

I startfasen for planene måtte miljøvernhensyn kartlegges. I 2013 slo den svenske miljødomstolen fast at dette ikke er noen hindring.

Så langt tilbake som 2008 ble planene om charterflyplass luftet. Ildsjelene mente da at flyplassen kunne stå ferdig i 2013.

200 millioner turister

Investorene viser til at 200 millioner turister vil kunne komme til Sälen med fire timers transfer. Det vil si at de bruker en time på å reise til sin nærmeste flyplass, og deretter to timer til Sälen med fly.

Dette vil da være skiturister fra England, Benelux-landene, Tyskland, Polen, de baltiske statene og Russland.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.