NRK Meny
Normal

Flomskader for 300 millioner kroner på veg og jernbane

Ekstremværet i sommer har gjort store skader på veger og jernbane i Hedmark og Oppland. Nå skal det tas høyde for mer ekstremvær i framtida.

Trønnes bru flomskadd 10.6.2011

Mange bruer, veier og jernbanelinjer er skadet av flom i sommer. Dette er fra flommen i pinsa nord i Østerdalen.

Foto: Geir Olav Slåen, NRK

Tog sporet av ved Ophus i Stor-Elvdal

Utgravning under jernbanen førte til en dramatisk togavsporing i Stor-Elvdal i begynnelsen av september.

Foto: Frode Meskau

– I Hedmark har det nå vært fire flommer og den ene har avløst den andre. Det har ført til mange skader, sier seksjonsleder Per Magnar Klomstad i Statens Vegvesen i Hedmark.

Til sammen vil utbedring av fylkesveger og riksveger i Hedmark og Oppland komme på om lag 170 millioner kroner. Rørosbanen og Dovrebanen må utbedres for 80 til 100 millioner. Kommunale veger, som ingen foreløpig har oversikt over, kommer i tillegg.

Totalt snakker vi trolig om skader på veg og bane for minst 300 millioner kroner.

Utbedringene er forlengst i gang, men vil neppe bli ferdige før ut på nyåret.

Mange ulike skader

Flom Bødalen

Ekstremværet setter stadig større krav til veiene.

Foto: Hanne Stine Kind, NRK

De som har til oppgave å utbedre veg og bane i de to fylkene har mange ulike utfordringer etter ekstremværet i sommer.

– Det er alt fra ødelagte bruer til graving i grøfter til ødelagte stikkrenner. Hele spekteret som går på det med vannbehandling, sier Klomstad i vegvesenet.

Det samme har jernbanen fått merke:

– Det er undergraving av banen og det er vann over banen. Vi har fått skader på ganske mye, blant annet på en del bruer også, sier pressesjef i Jernbaneverket, Jan Erik Kregnes.

Se flommen i Veikledalen:

Video Flom Veikledal

Flom Veikledal

Bygger for mer ekstremvær

Når vegvesenet og jernbanen nå utbedrer vei og bane tar de hensyn til at det kan bli mer ekstremvær i fremtiden.

– Ja, vi tar høyde for å kunne møte et ekstremt vær. Stikkrenner er et stikkord og vi vil absolutt skifte ut dem til å kunne ta unna det regnet som kommer, sier Kregnes i Jernbaneverket.

Flom E6 ved Stange

Flom ved E6 i Stange.

Foto: Ane Kveine

– Hvis det ekstreme blir det normale så må det få konsekvenser for hvordan vi dimensjonerer vegene våre og for hvordan vi dimensjonerer jernbane og hus og andre konstruksjoner, sier Klomstad i vegvesenet.

– Hvordan skal dere bygge for at veiene skal tåle mer vann?

– Vi må ha større stikkrenner og større lysåpninger under bruer. Det har vist seg at det er sideelvene som er utfordringene mer enn de store vassdragene, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Gulv i sauefjøs har kollapset

    Et gulv i et sauefjøs i Ringsaker har kollapset. Rundt 60 sauer har falt ned i møkkjelleren. Brannvesenet jobber med å redde ut dyra. Ingen personer har kommet til skade.

  • Badepark i Randsfjorden

    En badepark ute i Randsfjorden er snart fullfinansiert. Parken vil koste 2,4 millioner, men blir gratis å bruke. Planen er at den skal stå ferdig til Randsfjordfestivalen i august, sier Ole Henrik Pedersen i Randsfjordfestivalen.

  • Biffbanden tatt på Gjøvik

    «Biffbanden» som har herjet i Oppland er tatt. TV2-programmet Åsted Norge viste mandag bilder av to menn som stjeler storfekjøtt fra butikker i Øyer, Harpefoss og Fåvang. De skal ha stjålet 90 kilo indrefilet fra fem butikker i Oppland, skriver TV2.no.