Flom og stengte veier i Innlandet – krisestab opprettet

Store nedbørsmengder gjør at flere fylkesveier i Hedmark er stengt mandag, E6 ved Åkersvika vurderes stengt. Statens Vegvesen har satt krisestab.

Gåsbuveien stengt pga nedbør

TATT AV REGNET: I Vang har vannet gått over sine bredder og tatt med seg veien. Lokalinnbyggere sier de aldri har hatt lignende tilstander.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Det er mandag svært store nedbørsmengder i Innlandet, særlig i Hedmark.Ti fylkesveier i Hedmark er stengt, og E6 står i fare for å bli stengt. Også riksvei 25 er stengt.

Krisestab

I ettermiddag etablerte Statens Vegvesen en krisestab for å ta hånd om veisituasjonen.

– Dette gjør vi fordi det har falt ned veldig mye nedbør det siste døgnet, og flere fylkesveier er stengt, både i Åmot, Trysil og Vang i Hedmark, sier Tom Fjellheim, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, region Øst.

Han sier at krisestaben består av folk fra forskjellige faggrupper i Statens Vegvesen.

– Først og fremst gjelder det de som står for drift av veier, vi har også folk som er ute på de forskjellige skadestedene. Vi samarbeider også med politiet, siden det er de som gjerne stenger veier når det blir nødvendig, sier Fjellheim.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gåsbuveien stengt pga nedbør

FLOM: Gåsbuveien i Vang er stengt grunnet store nedbørsmengder mandag. Veien har flere steder blitt tatt av vannmassene, etter at det har kommet 40 millimeter det siste døgnet. En gravemaskin jobber på stedet.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Aldri hatt lignende tilstander

Gåsbuveien i Vang utenfor Hamar er blant veiene som er stengt grunnet flom, flere steder har veien blitt tatt av vannmassene. Det samme gjelder for Østeraasveien.

Det er en bekk som har tatt nytt løp, og som har gått gjennom en hage gravd ut veien. Veien henger i løse lufta, sa reporter på stedet Knut Røsrud mandag formiddag.

Folk i området påpeker at de aldri har hatt lignende tilstander.

– Flere boliger er nå innesperret på grunn av store mengder vann i innkjørselen. En gravemaskin jobber på stedet, sa Røsrud.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Heggeriset i Engerdal (flom)

ENGERDAL: Også i Engerdal merker man de voldsomme nedbørsmengdene. Elven Engeråa har gått over sine bredder, og dette bygget i Heggeriset i Engerdal står snart helt under vann.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Trysil-veier og grenseveier stengt

Også i Trysil er veier stengt på grunn av det voldsomme regnet. Fylkesvei 581, 60 og 207 er stengt, det samme er veien over svenskegrensen ved Ljørdalen, fylkesvei 570 på strekningen Støa - Linnes.

Stengt er også fylkesvei 115 Torvet - Skjeset, på strekningen Skjeset - Ebru. Årsaken er oversvømmelse. Det samme gjelder fylkesvei 533 Øksna - Rustad.

Se oversikt over alle stengte veier her.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Trysilelva over sine bredder

TRYSILELVA: I Trysil-området er det svært mye vann mandag ettermiddag. Trysilelva går langt over sine vanlige bredder.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Vurderer E6 fortløpende

Maria Johnsen i Statens Vegvesen region Øst sier at man følger nøye med på situasjonen på Hedmarken.

– Det er snakk om betydelige vannmengder i området, og både vi og entreprenøren er ute og sjekker forholdene. Vi gjør en kontinuerlig vurdering, det kan skje umiddelbare stengninger av blant annet E6 ved Åkershagan.

Hun legger til at man på fylkesvei 103 holder på med utgravinger, for å forsøke å holde veien åpen.

Størst flomfare i Hedmark og Oppland

NVE melder om stor snøskredfare i Jotunheimen.

Hedmark og Oppland er dessuten de eneste fylkene i landet som har gult nivå når det gjelder flomfare. I Oppland gjelder det for alle kommuner unntatt Lesja og Skjåk, i Hedmark er det gult nivå i samtlige kommuner.

Artikkelen oppdateres.