Hopp til innhold

Flere tatt for kjøring i rus

Stadig flere blir tatt for kjøring i rus. – På en måte var det en lettelse å bli tatt, sier alkoholiker, som hadde kjørt i fylla i mange år.

Fyllekjøring

Stadig flere blir tatt for kjøring i rus. Minst en av femti du møter på veien er påvirket av rus- eller legemidler over tillatt grense, viser en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet.

Foto: ScanStock

Rus og bilkjøring er blitt en hverdagslig sak for rusmisbrukere. I julebordsesongen er det enda flere som tar sjansen på å kjøre med ulovlig promille.

Én av 50

Minst en av femti du møter på veien er påvirket av rus- eller legemidler over tillatt grense, viser en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet. Ola var en av dem som stadig kjørte i fylla.

– Det var mer eller mindre tilfeldig at jeg ble tatt for fyllekjøring. På en måte følte jeg kanskje en viss lettelse, men samtidig var jeg veldig bekymret for veien videre. Jeg visste at jeg hadde et alkoholproblem, sier han.

Jeg visste jo aldri om jeg var edru nok til å kjøre

Ola

Etter 30 år med alkoholproblemer, klarte Ola å slutte å drikke for fire-fem år siden, men før det ble det mange kjøreturer i fylla.

– Man vurderte jo risikoen. Hvis jeg så en politibil ble jeg jo livredd. Sjekket alltid speilene og kjørte veier der jeg var sikker på at det ikke var kontroller. Det var kjempeplagsomt å forflytte seg fra et sted til et annet, fortsetter han.

– Det var ganske problematisk. Jeg visste jo aldri om jeg var edru nok til å kjøre. Det var ofte uklart.

Artikkelen fortsetter under bildet

Promillekontroll

I fjor ble 521 personer anmeldt i Hedmark og Oppland for kjøring i alkoholpåvirket tilstand. I år blir det adskillig flere ifølge tall fra politidistriktene.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Flere blir pågrepet i år

Utrykningspolitiet har i ukene før jul ekstra fokus på rus og distriktssjef i UP, Tor Magne Kalland har foreløpig ikke tallene klare, men ser en fortsatt økning i tallet på pågrepne russjåfører.

– I 2012 ble det pågrepet 892 førere på landsbasis. Tallene i november i år er oppe i 880 personer. Vi kommer nok til å pågripe flere i år, sier han.

I fjor ble det nær 8800 personer anmeldt for promillekjøring her i landet. I Hedmark og Oppland ble 521 personer anmeldt, i år blir det adskillig flere ifølge tall fra politidistriktene. Men det er bare toppen av isfjellet. Ifølge Folkehelseinstituttet kjører 2 prosent av bilførerne med ulovlig høyt innhold av alkohol, narkotika eller legemidler i blodet.

En alkoholiker stopper ikke å kjøre selv om han blir stoppet i kontroll og mister førerkortet.

Ola

Slapp fengsel

I en av fire dødsulykker er rus med i bildet. Ola tenkte ikke så mye på hva han utsatte seg selv og andre for.

– Det er klart at jeg tenkte på det i visse øyeblikk, men i andre situasjoner så tenkte jeg ikke på det. Det ble en vane og en del av hverdagen, at man lå i grenseland, sier Ola.

– En alkoholiker stopper ikke å kjøre selv om han blir stoppet i kontroll og mister førerkortet. Det er alkoholen som styrer livet, fortsetter Ola.

I stede for å sone i fengsel, ble Ola dømt til å delta i Kriminalomsorgens program mot ruspåvirket kjøring.

Det kan du høre mer om i vår ettermiddagssending i dag.

Flere saker fra Innlandet