NRK Meny
Normal

Danseren Silje ble årets folkemusiker

Som første kvinnelige danser fikk Silje Onstad Hålien tildelt prisen som årets folkemusiker under FolkeLarm.

Silje Onstad Hålien

STÅENDE APPLAUS:Folkedanser Silje Onstad Hålien ble hyllet av publikum da hun mottok hedersprisen under årets FolkeLarm på Riksscenen i Oslo.

Foto: Runhild Heggem / FolkOrg

Til stormende jubel entret danseren fra Valdres podiet på Rikscenen fredag kveld.

– Det betyr veldig mye å få en slik gjev pris. Det er fantastisk at det sceniske arbeidet jeg gjør blir lagt merke til og anerkjent. Dette er jo livet mitt og hjertet mitt, sier Silje Onstad Hålien.

Hun forteller at prisen gir motivasjon til å fortsette arbeidet.

– Det betyr utrolig mye for meg personlig, og som en representant for dansen er jeg glad for at dans blir løftet frem i en slik tildeling, sier hun.

– Høythengende pris

Det er tiende gang FolkeLarm arrangeres, og det er folkemusikernes egen organisasjon, FolkOrg, som arrangerer FolkeLarm.

– Det er en høythengende pris, og det er stas at også danserne blir inkludert. For å få tildelt prisen må man ha bemerket seg på nasjonalt plan i løpet av det siste året, sier Liv-Annette Nygjerdet i FolkOrg.

Det er andre gang en danser mottar prisen som årets folkemusiker. Hallgrim Hansegård, også fra Valdres, er den eneste andre danseren som har fått prisen.

– Det var god stemning og full sal da prisen ble delt ut. Silje fikk stående applaus fra publkium som var tilstede på Riksscenen, sier Nygjerdet.

I kategorien for årets unge folkemusiker fikk duoen Odde og Holmen, også fra Oppland, hedersprisen. Det er hardingfelespillerne Sivert Holmen og Bjørn Kåre Bråten Odde som utgjør duoen.

Silje Onstad Hålien

101 HATTER: Onstad Hålien har blant annet markert seg med forestillingen «101 hattar å sparke før eg døyr».

Foto: Anbjørg Myhra Bergwitz / FolkOrg

Juryens begrunnelse

Onstad Hålien har det siste året blant annet turnert med forestillingen «101 hattar å sparke før eg døyr». Det har juryen lagt merke til. De skriver blant annet i sin begrunnelse at «prisvinneren tar utgangspunkt i det tradisjonelle uttrykket, men har i de siste årene markert seg som fornyer og nyskaper».

Onstad Hålien får også ros for å utfordre de etablerte «sannhetene» innen folkedanstradisjonen.

Nå venter nye utfordringer for 30-åringen fra Valdres.

– Neste helg skal jeg spille Årstidene med kompaniet mitt Villniss på dansefestivalen i Tampere i Finland. Deretter reiser jeg til Washington for å danse i et bestillingsverk i Kennedy center, med musikere fra Norge som er satt sammen for anledningen, avslutter hun.