NRK Meny
Normal

Fikk bjørnebesøk på egen plen

Jan Atle Ottershagen fikk svært uventet besøk mandag kveld. En bjørn tittet nemlig innom i hans egen «hage».

Jan Atle Otterhagen fikk svært uventet besøk mandag kveld. En bjørn tittet nemlig innom i hans egen "hage".

BJØRNEBESØK: Jan Atle Ottershagen var raskt oppe med kameraet da han forsto at dyret som lagde leven like i nærheten, var en bjørn. hunden Barrack var som sin eier nysgjerrig på bjørnen.

– Jeg var ute på terrassen med hunden min, så hørte jeg det knakk i noen grener i skogen nedenfor meg. Jeg tenkte ikke så mye over det, siden det er mye elg rundt her, og jeg regnet med at det var en elg. Men etter et halvminutt ser jeg at det er en bjørn som kommer, i halvveis galopp.

Jan Atle Ottershagen er fortsatt nærmest i fyr og flamme over det han fikk se mandag kveld, like utenfor sin egen dør i Styggberget, to mil fra Elverum mot Trysil. Han var kjapp med å finne frem telefonen, for å forevige den sjeldne gjesten.

Kom inn på plenen

Jan Atle Ottershagen

Jan Atle Ottershagen er glødende interessert i natur og dyreliv. Derfor var det en stor opplevelse for ham å få se en bjørn i levende live, like utenfor sitt eget hjem.

Foto: Privat

– Bjørnen forsvant bak granhekken jeg har ned mot veien. Jeg fant frem kameraet i håp om at jeg skulle få filmet den og da kom den ut av granhekken og inn på plenen min.

Han syntes bjørnen var en ruvende skikkelse.

– Fagfolk jeg har snakket med har sagt at bjørnen ikke var av de aller største, men for meg som aldri har sett bjørn i en vill utgave var det en ganske så solid sak.

– Stor opplevelse

Ottershagen har alltid vært interessert i dyr og natur, og syns det var stort å oppleve å få bjørnebesøk.

– Jeg fikk vel litt sjokk i utgangspunktet. Det er jo sånt man drømmer om å få filmet, så jeg syntes det var en fantastisk opplevelse.

Hunden hans, Barrack, bidro til at besøket ble litt kortere enn det kunne ha blitt.

– Hunden løp ut på gårdsplassen da den så bjørnen. Jeg måtte rope på den og be den komme tilbake, og da fikk bjørnen det litt mer travelt enn den egentlig hadde. Sånn sett var det synd at hunden min var ute.

Trond Berg og Kari Toft

Naturfotograf Trond Berg sier at det er sjeldent man ser bjørner i Norge, siden de er fåtallige. Her er han sammen med programleder for Ut i naturen, Kari Toft.

Foto: NRK

Naturfotograf: – Sjeldent syn

Trond Berg, som jobber med programmet «Ut i naturen» for NRK, sier at synet og opplevelsen Ottershagen hadde er sjeldent.

– Bjørner er fåtallige, i langt større grad enn både elg, rev og rådyr. Og når man får se noe så sjeldent, så øker jo det opplevelsesverdien.

Mange assosierer bjørner med fare, om ikke fullt så dramatisk som i Hollywood-filmen The Revenant, hvor Leonardo DiCaprio blir angrepet og rundjult av en bjørn.

Men Berg sier at dette med bjørn og fare er litt overdrevet.

– Noen forbinder bil med fare også, det samme med hund. Under helt spesielle omstendigheter kan bjørn være farlig, men under vanlige omstendigheter er ikke bjørn noe å være redd for.

Han sier at det er en større utfordring å få de bjørneblinkskuddene man ønsker.

– Vi som jobber med naturfotografi, vet at utfordringen er å hindre at bjørnen stikker av.