NRK Meny
Normal

Femundshytten kan bli en del av verdensarvområde

I disse dager diskuteres det om Røros skal få utvidet sitt verdensarvområde. I såfall kan Femundshytten i Engerdal også få denne statusen.

Femundshytten i Engerdal

I slutten av juli avgjøres det om Røsros' verdensarvområde utvides.

Foto: Joar Elgåen / NRK

UNESCOs faglige rådgiver anbefaler nå å utvide verdensarvområdet på Røros. Utvidelsen vil blant annet omfatte Femundshytten i Engerdal. Denne vil representere de fjerntliggende smeltehyttene og vintertransportruten fra Tufsingdal over Korsjøen til Røros.

– Grunnen til at vi ble valgt foran smeltehyttene på for eksempel Tolga og Ålen, er at vår har ligget urørt de siste årene, sier Tommy Berndtsson, som er turistvert på Femundshytten.

Les også: Verdensarv-eksamen

I 2009 lagde NRK et program i serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» fra Femundshytten. Det kan du se her.

Vil satse på helårsturisme

– Det hadde jo vært spennende å komme med på lista. Markedsføringsmessig ville det betydd mye for oss, sier Berndtsson.

Allerede i dag er Femundshytten godt besøkt av turister, men Berndtsson sier de kunne tenke seg å utvide til helårsturisme – en mulighet som kan virkeliggjøres dersom de kommer på verdensarvlista.

– Til nå har vi hatt andre ting å leve av ved siden av, men jeg vil gjerne ha muligheten til å ta i mot turister hele året, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Tommy Berndtsson, turistvert på Femundshytten

Tommy Berndtsson, som er turistvert på Femundshytten, ønsker å satse på helårsturisme.

Foto: Joar Elgåen

– Kan ta dager

Komiteen som skal avgjøre om de 17 utvalgte kandidatene får verdensarvstatus er i disse dager samlet i Brasilia. Hvert enkelt område skal diskuteres, og det er ikke bestemt hvor mange av de 17 som skal få verdensarvstatus.

– De er i gang, men diskusjonen kan ta flere dager, sier Siri Wallan hos Riksantikvaren.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • VM-søknaden er levert

  I dag leverte Hafjell og Kvitfjell søknaden om VM i alpint i 2025. Det er Norges Skiforbund som avgjør hvem som blir Norges kandidat. Narvik ønsker også å arrangere det som kan bli det første VM i alpint i Norge.

  Hafjell og kvitfjell søker Alpin VM 2025
  Foto: Ole Martin Sponberg / NRK
 • Ber bilister være tålmodige

  Skal du kjøre på E6 Kolomoen i Stange til Rudshøgda i Ringsaker i dag bør du beregne god tid. Det blir stor påskeutfart både i dag og i morgen, og på akkurat den strekningen er det nå anleggsvirksomhet som vil føre til at det går saktere enn vanlig.

 • Pilot hoppet ut i for lav høyde

  Den polske piloten som døde da seilflyet hans styrtet i Lesjafjellet i 2015 hoppet ut i fallskjerm i for lav høyde. Det er konklusjonen i Statens havarikommisjon sin rapport som kom i dag. Det tok fire dager fra ulykka skjedde til piloten ble funnet.