NRK Meny
Normal

Femundshytten kan bli en del av verdensarvområde

I disse dager diskuteres det om Røros skal få utvidet sitt verdensarvområde. I såfall kan Femundshytten i Engerdal også få denne statusen.

Femundshytten i Engerdal

I slutten av juli avgjøres det om Røsros' verdensarvområde utvides.

Foto: Joar Elgåen / NRK

UNESCOs faglige rådgiver anbefaler nå å utvide verdensarvområdet på Røros. Utvidelsen vil blant annet omfatte Femundshytten i Engerdal. Denne vil representere de fjerntliggende smeltehyttene og vintertransportruten fra Tufsingdal over Korsjøen til Røros.

– Grunnen til at vi ble valgt foran smeltehyttene på for eksempel Tolga og Ålen, er at vår har ligget urørt de siste årene, sier Tommy Berndtsson, som er turistvert på Femundshytten.

Les også: Verdensarv-eksamen

I 2009 lagde NRK et program i serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» fra Femundshytten. Det kan du se her.

Vil satse på helårsturisme

– Det hadde jo vært spennende å komme med på lista. Markedsføringsmessig ville det betydd mye for oss, sier Berndtsson.

Allerede i dag er Femundshytten godt besøkt av turister, men Berndtsson sier de kunne tenke seg å utvide til helårsturisme – en mulighet som kan virkeliggjøres dersom de kommer på verdensarvlista.

– Til nå har vi hatt andre ting å leve av ved siden av, men jeg vil gjerne ha muligheten til å ta i mot turister hele året, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Tommy Berndtsson, turistvert på Femundshytten

Tommy Berndtsson, som er turistvert på Femundshytten, ønsker å satse på helårsturisme.

Foto: Joar Elgåen

– Kan ta dager

Komiteen som skal avgjøre om de 17 utvalgte kandidatene får verdensarvstatus er i disse dager samlet i Brasilia. Hvert enkelt område skal diskuteres, og det er ikke bestemt hvor mange av de 17 som skal få verdensarvstatus.

– De er i gang, men diskusjonen kan ta flere dager, sier Siri Wallan hos Riksantikvaren.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Treningspause for Johaug

  Therese Johaug har tatt en lang pause i treningen ettersom hun fikk skjerpet dopingstraffen med tre måneder og må stå over hele sesongen. Hun sier til VG at hun må jobbe for å finne seg sjøl igjen. Hun er fast bestemt på å komme tilbake neste vinter.

  Therese Johaug
  Foto: Håvard G. Hagen / NRK
 • Menighetsråd kan miste makt

  Regjeringen har sendt på høring et forslag til ny kirkelov. 1200 menighetsråd og kirkelige fellesråd landet rundt kan miste lokal makt og pengestøtte. All kirkelig aktivitet kan også bli styrt fra Kirkemøtet og kirkens sentralforvaltning i Oslo.

 • Dømt for å ha tent på hus

  To menn i 20-åra er dømt for å ha tent på en bolig på Jevnaker i mai 2014. Det skriver Hadeland. Huset var tomt og ble brukt som en avlastningsbolig for barn. Ifølge avisa slipper de to å sone i fengsel på grunn av tungtveiende personlige forhold.