NRK Meny
Normal

Kan bli fem toppidrettsgymnas i Innlandet

Det skal ikke stå på skoletilbud til innlandsungdom som vil bli toppidrettsutøvere. Neste år kan det være fem toppidrettsgymnas i Hedmark og Oppland.

Klasserom

Ungdom kan studere og drive toppidrett mange steder i Innlandet snart. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK


Sist ut er Trysil videregående skole som nå vil bli toppidrettsgymnas.

Skolen har innledet et samarbeid med Trysil kommune og toppidrettsaktører i næringslivet for å etablere et offentlig toppidrettsgymnas ved skolen, skriver skolen i en pressemelding. Tirsdag arrangerer de pressekonferanse der de vil fortelle mer om planene.

– Representanter fra Trysil kommune, IL Trysilgutten, Trysilguidene AS, Destinasjon Trysil, Skistar, Hedmark Skiskytterkrets og Trysil videregående skole var samlet til et innledende møte 20. oktober. Det ble satt ned en arbeidsgruppe for å utarbeide en modell for toppidrettssatsing, heter det i meldingen.

På bakgrunn av dette har skolen varslet Hedmark fylkeskommune om at den går for toppidrettssatsing innen alpint, freestyle og snowboard til neste skoleår.

NTG og Wang

Stiftelsen Norges toppidrettsgymnas (NTG) driver allerede to skoler i Innlandet; på Lillehammer og i Kongsvinger. Skolene er vel etablerte og har levert en rekke talenter i alt fra sykling til langrenn gjennom mange år.

NTG Lillehammer

Her på Lillehammer går mange av de som blir de beste langrennsløperne i landet.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

I høst ble et så kjent at den private skoleeieren Wang vil starte toppidrettsgymnas i Hamar. Til tross for politisk motstand, særlig fra Senterpartiet, vedtok Hedmark fylkesting å si ja til etableringen.

Noen frykter at Wang vil konkurrere ut fylkekommunens egen idrettslinje på Elverum videregående skole.

Toppidrettsgymnas i protest

Også Dombås kan få toppidrettsgymnas. Da Oppland fylkrsdkommune la ned det treårige videregående tilbudet på Hjerleid , protesterte politikere i Lesja og Dovre kommuner.

Dersom fylkeskommunen ikke gjenoppretter tilbudet vil de opprette et privat toppidrettsgymnas med skiskyting som sen tral idrett på Dombås.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK
 • Palestinere mot Trump i Gjøvik

  Omlag 50 personer deltok i en markering i Gjøvik torsdag kveld mot Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Palestinakomiteen i Oppland sto bak demonstrasjonen. De mener den norske regjeringa må gripe inn i fredsprosessen i området.

  Palestinademonstrasjon Gjøvik
  Foto: Mohammad Alkordi
 • Tre til sjekk etter trafikkulykke

  Tre personer er sendt til legevakt for en sjekk etter et trafikkuhell Moelv sentrum i ettermiddag. To biler var involvert i uhellet og trafikken dirigeres forbi stedet.