NRK Meny
Normal

Feiret første kvinnelige prest

Kampen for likestilling i kirka fortsetter. Nå er kampen mot diskriminering av lesbiske og homofile den neste store kampen.

Feiret kvinnelige prester

Norges første kvinnelige biskop, Rosemarie Köhn (til venstre) sammen med dagens biskop, Solveig Fiske.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Det sa Hamar- biskop Solveig Fiske da hun søndag var med og markerte at det er 50 år siden Ingrid Bjerkås ble ordinert som Norges første kvinnelige prest i Vang kirke. Festgudstjenesten ble holdt i samme kirke, 50 år etter.

– Rank og liten

Første kvinnelige prest
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Lise Holland fra Hamar var tilstede som 15 åring.

Hun husker godt ordinasjonen for 50 år siden.

– Hun var så rank, liten og gråhåret, syntes jeg, den gangen. Men min mor sa at man måtte ha noen år på seg for å være så modig, forteller Holland.

Holland husker at hun følte at hun var med på noe stort, og noe som var en stor milepæl.

Ingrid Bjerkås

Ingrid Bjerkås ble ordinert som prest for 50 år siden.

Foto: Storløkken, Aage / Scanpix

Hør intervju med Bjerkås her.

– Det har hatt stor betydning for likeverd, og likestilling, forteller Holland som var en av mange som var møtt fram på den spesielle gudstjenesten i Vang kirke, der også Norges første kvinnelige biskop, Rosemarie Köhn var med.

Homofile, den neste kampen

Nåværende biskop, Solveig Fiske, brukte dagen til å slå fast at kampen for likestilling i kirka ikke er ferdig.

– Det er fortsatt utfordringer som banker på dørene. Det gjelder ikke minst hvordan vi håndterer homofile og lesbiske sin situasjon i kirka. Det blir ofte sagt at vi skal leve med to syn, men da sier jeg at det er krevende å leve med to syn. Det gjelder spesielt de som blir diskriminert, mener Fiske.

Hun sikter til diskusjonen om inngått ekteskap for homofile og lesbiske, og mener at det er kirka av i dag sin største utfordring.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant etter spennende kamp

  Eliteseriekampen i ishockey mellom Lillehammer og Storhamar endte 2–4 etter en spennende kamp. Det var lenge 2–2 før gjestene Storhamar fikk inn to mål i de siste minuttene av kampen. 10.031 så kampen.

 • Spennende i Håkons Hall

  Det er 2–2 i eliteseriekampen i ishockey mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall etter rundt halvspilt kamp. Stemningen er spent og høylytt blant de 10.000 publikummerne.

  Eliteseriekamp mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall
  Foto: Karianne Stordal / NRK
 • Publikumsrekord på hockeyfest

  Folk strømmer til for å se lokaloppgjøret mellom Lillehammer og Storhamar i eliteserien i ishockey i kveld. Håkons Hall er for anledningen islagt og 10.000 publikummere skal på kampen når Lillehammer Ishockeyklubb feirer 60 år.

  Folk strømmer til Hockey Classic
  Foto: Karianne Stordal / NRK