Fartsmålere lurer deg

Sjekker du speedometeret på bilen med fartstavler på vegen? I så fall kan du bli grundig lurt og det kan koste deg dyrt.

Fartsmålere lurer deg

Her kan du bli lurt.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Speedometeret i de fleste biler viser høyere fart enn vi egentlig kjører i. Mange bruker såkalte fartstavler langs veien til å sjekke hvor mye feil speedometeret viser.

Vi testet hvordan fartstavlene ved Myklegard i Løten samsvarte med speedometeret på bilen vår. Vi kjørte omtrent på fartsgrensa, 70 kilometer. Ifølge fartstavla øst for Myklegard i Løten er vår fart bare 64 kilometer i timen. Men kan vi stole på det.

Iføge Vegvesenet skal disse fartstavlene være de mest nøyaktige. Vi brukte GPS for en mer sikker sjekk. Da viste plutselig denne tavla klart lavere fart enn GPS-en. Tavla i motsatt retning viste nesten det samme som GPS-en. Andre har gjort liknende tester.

Mange feil

Lastebilsjåfør Sven Ottar Borgen opplever at mange slike tavler er feil.

– Speedometrene på lastebiler blir justert hvert andre år, så jeg syns det er mange tavler som viser feil, forteller sjåføren.

Fartsmålere kan lure deg
Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Fotoboksene ved Myklegard har allerede kostet dyrt for enkelte som har tatt sjansen på at tavla viste rett fart.

– En kamerat av meg ble tatt for noen uker siden, og det ble en fin bot. Jeg stoler ikke på disse boksene, forteller Kim Grinaker Helgesen.

Trafikksikkerhetstiltak

– Boksene er først og fremst plassert her som et trafikksikkerhetstiltak, og vi ser at farten har gått ned, sier sjefsingeniør i Vegvesenet Trond Hauan.

Trond Hauan, sjefsingeniør, Statens vegvesen

Trond Hauan, sjefsingeniør, Statens vegvesen

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Han innrømmer at ikke alle fartstavler er til å stole på. Ei tavle de hadde på E6 i Stange førte til mange klager.

– Den tavla var basert på radarmåling, som innebærer at de er noe mer unøyaktige. Da fikk vi mange henvendelser av bilister som fikk bot på grunn av at de stolte på tavla, sier Hauan.

Mange synes tavlene som skulle være veiledende, rett og slett er villedende.

Har du opplevd noe lignende?