NRK Meny
Normal

Far dømt til ni års fengsel

Mannen i 30-årene fra Vestoppland som er tiltalt for seksuelle overgrep mot de tre døtrene sine og for grov vold mot samboeren sin er dømt til ni års fengsel.

Bilde av døra inn til rettssak 101 i Gjøvik tingrett.

ENSTEMMIG DOM: I dag ble dommen i overgrepssaken i Vestoppland kjent.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Saken ble rullet opp da den tiltalte mannen selv ringte til sykehuset i juli 2012. Da skal han, ifølge tiltalen, ha slått og skallet sin daværende samboer, og dunket hodet hennes i gulvet flere ganger, slik at hun måtte til sykehus.

– Siden mannen hadde mindreårige barn opprettet barnevernet tilsynssak, forklarte statsadvokat Jo Christian Jordet under rettssaken.

Da kom det fram at et av barna hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep og det ble avholdt dommeravhør med alle de tre døtrene.

Dommeravhør som hovedbevis

Ifølge tiltalen skal jentene ha fortalt at hun ble utsatt for seksuelle overgrep fra faren sin nesten hver gang hun kom på helgebesøk.

Noen av overgrepene skal også ha skjedd mens de var under 10 år.

Det var først i april 2013 at en av jentene fortalte til sin mor om et seksuelt overgrep. 12. april ble mannen pågrepet av politiet, og mens han satt i varetekt ble det gjennomført dommeravhør av de tre døtrene. Det er disse avhørene som har utgjort hovedbevisene for påtalemyndigheten.

Les også: Jente (13) i dommeravhør: – Jeg gråt hver gang det skjedde

Enstemmig dom

Rettssaken mot mannen startet i Gjøvik tingrett den 19. mars. Aktor la ned påstand om fengsel i åtte år og seks måneder for faren.

Mannens forsvarer, advokat Harald Stabell sa under rettssaken at hans klient burde frifinnes på enkelte punkt og at han ellers burde dømmes på mildeste måte.

Advokat Harald Stabell sitter bak en datamaskin i Gjøvik tingrett.

FORSVARER: Advokat Harald Stabell sa i tingretten at mannen burde dømmes på mildeste måte.

Foto: Alexander Nordby / NRK

I dag ble det kjent at tingretten har dømt mannen til ni års fengsel. Han er også dømt til å betale døtrene nærmere 740.000 kroner i oppreisningserstatning.

Dommen ble forkynt for tiltalte i ettermiddag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bortvist fra oktoberfest i Elverum

    To menn er bortvist fra "Oktoberfesten" i Elverum sentrum sent fredag kveld. Mennene, en i 20-åra og en i 40-åra, ble vist bort på grunn av ufin oppførsel, melder Politiet i Innlandet på Twitter.

  • Bil av veien på fv.51

    Bil har kjørt av veien på fv.51 Golsfjellet, på Opplandsiden av fylkesgrensen. Nødetater er på vei.

  • Flere politistillinger i Innlandet

    Innlandet politidistrikt har fått 41 nye stillinger for 2017. 20 av dem øremerkes etterforskning og forebygging, blant annet ved å følge opp nærpolitireformen og straffesaker bedre. 14 av stillingene skal gå til de tre geografiske driftsenhetene.