Hopp til innhold

Fant gullgruve i Hedmark

Det siste året har Bernt Stilluf Karlsen jaktet på gull og andre edle metaller i Hedmark. Og han fant. Nå vil han ha ha pengesterke canadiere hit for å lete mer.

Bernt Stilluf Karlsen
Foto: Torunn Myhre

Gruvedrift er et tilbakelagt kapittel de fleste steder i Norge, men noen har trua på at det er mer å finne i norsk berggrunn. Forretningsmannen Bernt Stilluf Karlsen er en av dem. Og nå kan han altså ha funnet noe som kan bli en gullgruve.

Saumfart store områder

Forretningsmannen fikk i 2012 undersøkelsestillatelse etter mineraler på over 10 prosent av Hedmarks areal. Et område fra Mjøsa og østover mot svenskegrensa. Det siste året har han brukt over 1 million kroner på å gjøre geologiske undersøkelser i dette store området, som dekker deler av Romerike og flere kommuner i Hedmark.

Kart over leteområde

Det skraverte området er undersøkt det siste året.

Foto: Norges geologiske undersøkelse

– Vi kom over historien om gullverket i Eidsvoll, og det var bakgrunnen for at vi ville lete mer i grunnen her, sier Bernt Stilluf Karlsen. Gjennom selskapet Norwegian Precious Metals Exploration søkte han Direktoratet for Mineralforvaltning om undersøkelsesrett for det enorme området.

Fant edelt metall

Undersøkelsene ga resultat. Det ble gjort interessante funn på tre felter. Særlig gode funn ble gjort på Langåsenfeltet som ligger i Grue og Åsnes kommuner. Der fant geologene en unik samling av edle metaller.

– Vi fant en interessant samling av sølv, gull, palladium og platina i dette feltet, og i store nok mengder til at det kan vekke interesse, sier Bernt Stilluf Karlsen.

Og han får støtte av den danske geologen som undersøkte området, Casper Mejer Petersen.

– Prøvene viste meget positive verdier av de såkalte platin gruppe elementer og verdiene er klart blant de beste jeg har kjennskap til i Norge, sier han. Han mener området er ytterst interessant og bør undersøkes nærmere.

Også i Direktoratet for Mineralforvaltning er de begeistret.

– Regjeringa har som mål å øke bergverksaktiviteten i Norge igjen, så vi synes absolutt det Bernt Stilluf Karlsen gjør er spennende, sier senioringeniør Trond Refseth.

Ekspertise fra Canada

Bernt Stilluf Karlsen

Bernt Stilluf Karlsen i Norwegian Precious Metals Exploration.

Foto: Torunn Myhre

– Interessante funn er en ting. Nå trenger vi både penger og eksperter for å undersøke nøyere om dette kan være drivverdig, sier Bernt Stilluf Karlsen.

I disse dager forsøker selskapet hans å lokke canadiske selskap til å fatte interesse for det lille mineralfeltet i Hedmark.

– Det er Canada og Australia som har den beste ekspertisen på gruvedrift i verden i dag, og ikke minst pengene. Vi er helt avhengig av å få et stort mineralselskap på kroken for å jobbe videre med dette, sier han.

Og det begynner å haste. 30. april må undersøkelsesretten til Norwegian Precious Metals Exploration fornyes. Og det koster. Undersøkelsesarbeider på forekomster av statens mineraler kan komme opp i flere hundre millioner kroner for å bringe en forekomst fram til driftsstadiet.

Gjort det før

– Det er en lang, lang vei fra leting til funn, og fra funn til gruve. Men vi er ekstra optimistiske fordi det på svensk side også er gjort interessante funn i den samme geologiske strukturen, sier Bernt Stilluf Karlsen.

– Både i Eidsvoll og Langåsen er det gamle gruver som ikke er funnet verdig å drive, hvorfor skal du få det til?

Det handler først og fremst om teknologi. Det er gjort store teknologiske framskritt både på leting og utvinning, så forekomster som tidligere ikke var lønnsomme kan være lønnsomme i dag, sier Bernt Stilluf Karlsen.

Kart med gruveinnganger avmerket

Avmerket gamle gruveinnganger i Langåsen

Foto: Nowegian Precious Metals Exploration

Og han snakker av erfaring. Han har allerede klart å lokke canadiske selskap over til Norge for å lete etter mineraler. Både rundt de gamle sølvgruvene i Kongsberg og i Nord-Norge brukes det titalls millioner av kroner for å lete etter mineraler. Håpet er at det på sikt kan være grunnlag for ny gruvevirksomhet.

- Mange hevder at man har funnet bare 1/4 av alt sølvet som finnes på Kongsberg. Tiden vil vise om det stemmer, smiler han.

Vil regulere gruvedrift

Regjeringen vil nå legge bedre til rette for gruvedrift.

De ønsker å gjøre Norge til et attraktivt land for globale gruveselskaper, og regjeringens mineralstrategi er at staten kan gripe inn med statlige arealplaner - selv om kommunene ikke vil ha gruvedrift.

– 75 prosent av landarealet i Norge skal kartlegges for mineralforekomster, sier næringsminister Trond Giske.

I dag legger regjeringen frem en strategiplan for mineralnæringa.

Les mer her: Regjeringens mineralstrategi