NRK Meny
Normal

Faller over 100 plasser på kommunemåling

Øyer raser nedover på oversikten over de beste kommunene i landet. – Det kommer til å snu, sier ordfører.

Øyer kommune

PROBLEMER: Øyer kommune faller kraftig på nye kommunemålinger. Ordfører Mari Botterud (innfelt) tror det kommer til å ta seg opp igjen.

Foto: Paul Kleven / Scanpix

Det står ikke bra til med Hedmark og Oppland i NHOs kommune-NM, der kommunene vurderes ut fra økonomiske rammer. Øyer kommune faller ned til 215. plass. I 2008 lå de på 109. plass.

Av innlandets totalt 48 kommuner er det kun Lillehammer som er blant de 50 beste kommunene i landet. Også på de regionale tallene utmerker Lillehammer-regionen seg som nummer 18 av 79 regioner. Ordfører i Øyer, Mari Botterud, er glad for å være nabokommune med OL-byen.

– Hvis det går bra i andre kommuner, kan det føre til en innbyggervekst også i Øyer. Mange av de som jobber på Lillehammer bor i kommunen vår, forklarer Botterud.

Mener turisme er viktigst

Ordføreren synes det er synd at Øyer har falt over hundre plasser de siste årene. Hun er likevel optimistisk når det gjelder fremtidige kåringer.

– Næringsmiddelindustrien i Øyer går opp og ned. Jeg tror den kommer til å by på en økning igjen i 2014, sier hun.

Mari Botterud

ORDFØRER: Mari Botterud synes det er synd at Øyer har falt langt ned på lista.

Foto: Dag Kessel

Botterud påpeker likevel at turisme og opplevelser er det viktigste for kommunen i fremtida.

– Det er vanskelig å få industribedrifter til å etablere seg her. Vi har nok av arealer å tilby til industrien, men turismen blir nok det viktigste, sier hun.

Næringspolitisk direktør i NHO, Petter Brubakk, sier til Dagens Næringsliv at han er bekymret for kommunene som kommer dårlig ut på statistikken. Han mener de gode gjennomsnittstallene i Norge skjuler store geografiske forskjeller, og at gapet mellom topp og bunn blir stadig større.

Øyer-ordføreren mener det kan diskuteres om en slik kommunemåling er representativ for Øyer, men innrømmer at den kan være nyttig.

Må skaffe innbyggere

NHOs kommune-NM måler selvbergingsevnen til kommunene. Mange av innlandskommunene har en befolkningsnedgang, og det er dette som gjør at de kommer dårlig ut på statistikken.

Christl Kvam, NHO

REGIONDIREKTØR: Christl Kvam i NHO innlandet mener kommunene må sikre arbeidsplasser.

Foto: Knut Sveen

– Kommuneøkonomien er avhengig av innbyggernes arbeidsinntekt. Den største utfordringen er å skaffe attraktive arbeidsplasser og få folk inn i distriktet, sier regiondirektør i NHO innlandet, Christl Kvam.

Hun forteller at det lønner seg å være nabokommuner, men sier at Gausdal, Øyer og Lillehammer kunne tjent på å slå seg sammen. Kvam håper at ordførerne bruker tallene de nå har fått.

– Her kan de hente inn ny og spennende informasjon om kommunen sin, sier hun.