Eva Arnseth trekker seg som fylkesråd

I to timer torsdag formiddag satt fylkesrådet i Hedmark og diskuterte den videre håndteringen av garantisaken. Møtet endte med en beklagelse fra fylkesrådsleder Føsker. To timer senere trakk Eva Arneseth seg fra rådet.

Eva Arnseth

Fylkesråd for Næring, kultur,folkehelse og likestilling, Eva Arnseth trekker seg fra vervet.

Foto: Hedmark Fylkeskommune

– Vi beklager det som har skjedd, men jeg håper at vi med denne oppryddingen kan fortsette å ha tillit som fylkesråd, sa leder i fylkesrådet i Hedmark, Njål Føsker etter torsdagens første møte.

Klokka 10 i formiddag møttes fylkesrådet og fylkesdirektøren for å snakke om behandlingen av garantisaken. Fylkesråd Eva Arnseth ga en garanti om seks millioner kroner til et Hamar-firma uten å ha fullmakt til det.

Etter to timer kom de ut, uten å ha kommet til noen enighet om hva slags konsekvenser saken skal få for fylkestinget.

To timer senere kom kontrabeskjeden. Eva Arnseth trekker seg.

Saken fortsetter under videoklippet:

Video 5243ec69-5047-4e4a-8ac2-e6ad599b829e.jpg

Føsker beklager hånderingen av saken.

– Trenger tid for å komme videre

Nestleder i fylkestinget, Senterpartiets Aasa Gjestvang var ikke informert om garantien som hadde blitt gitt da saken ble behandlet i fylkestinget. Hun mener saken er så alvorlig at den måtte få konsekvenser.

– Jeg er glad forsi det er tydelige feil som har vært gjort, men jeg er lei meg på Arnseths vegene, hun har vært en god kollega, sier Gjestvang.

Gjestvang er ikke sikker på om Arnseths avgang umiddelbart kan føre til at de daglige rutinene er tilbake på plass.

– Vi trenger nok litt tid på å gjenopprette tilliten etter dette. Dessuten skal det nå kalles inn til et ekstraordinært fylkestingsmøte, så denne saken vil ha fokus i noen dager til, sier hun.

Nekter å ha hatt kjennskap til garantien

Det er også et spørsmål i saken hvor mye fylkesrådsleder Njål Føsker visste om garantien Arnseth hadde gitt til Hamar-firmaet. Han hevder selv at han ikke var klar over det, men ifølge en rekke e-poster som NRK har fått innsyn i, har han mottatt, og besvart e-poster som er relevant for saken.

Arbeiderpartiet brukte onsdagen til å få klarhet i informasjonsflyten.

– Jeg ser nå at jeg har mottatt e-poster som angår denne saken, men jeg har ikke lest dem så godt at jeg var klar over at det var snakk om noen garanti, sier Føsker til NRK torsdag.