NRK Meny
Normal

Ett år siden Otta-eksplosjonen

Ett år etter gassblokkeksplosjonen på Otta har fortsatt ikke Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap utarbeidet en årsaksrapport. Ekteparet Veian er mest glad de er i live.

Gassblokkeskplosjon

Flere leiligheter ble ødelagte da en gassbeholder med 200 kilo propangass, eksploderte.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Otta-ulykka

Ekteparet Veian vil aldri glemme den dramatiske kvelden.

Foto: Arne Sørenes / NRK
Gassblokkeksplosjonen

I denne boligblokka gikk det fryktelig galt. Heldigvis ble ingen alvorlig skadet.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Klokken er ti over elleve om kvelden. Idet vi sitter og så på fredagskrimmen, skjer eksplosjonen, forteller Frode Veian.

Fyringsgassen er god å ha på sene novemberkvelder, men for ganske nøyaktig ett år siden var det ikke like kjærkommen. I alle fall ikke hvis du spør ekteparet Veian.

– Vi hørte et voldsomt brak. Ytterdøra ble blåst inn i gangen og døra mellom vindfang og oppholdsrom, ble også blåst inn, forteller Veian.

Kjersti Veian forteller:

– Jeg opplevde det hele som helt merkelig. men jeg skjønte straks at det dreide seg om en eksplosjon.

200 kilo propangass

Verst gikk det ut over leilighetene i første etasje, men utrolig nok ble ingen av de 19 som var hjemme den kvelden, alvorlig skadet.

Omfanget i boligblokken var likevel enormt:

– Vinduene på kjøkkenet ble knust og blåst ut, forteller Frode Veian.

Hele 200 kilo propangass lakk ut på utsiden av bygget, og trakk inn i trappehallen. Der var gassen antent av gnist fra heisanlegget.

Jobber med rapport

Hvordan dette kunne skje, er fortsatt uklart. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap jobber med en rapport for å kartlegge årsakssammenhengen. Ett år etter ulykka, er denne fortsatt ikke ferdig.

– Jeg har problemer med å skjønne at det skal være så tidkrevende å lage denne rapporten, sier Veian.

Og legger til:

– Men det angår egentlig ikke oss. Vi er vel ivaretatt og er kommet godt i hus igjen, men det er vel trolig noen forsikringsselskaper som sitter og venter på den.

Video Gassblokkeksplosjon

Gassblokkeksplosjon

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen
 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.