NRK Meny
Normal

Er dette svindleren?

Er dette mannen som kopierte 400 minibank-kort i forsøket på å svindle folk  i Elverum i helga? Politiet vil ha tips.

Er dette svindleren?
Foto: Nordea

Politiet vil ha tips om denne mannen, som de mistenker står bak minibank-svindelen i Elverum. 

Ennå har banken ikke funnet fram til personene som installerte "skimmeren" - en liten dings som leser informasjon i minibankkortene.

Vil ha tips

Bildene viser en person politiet gjerne vil i kontakt med eller ha opplysninger om av publikum. Om det er han som står bak svindelen vet politiet ikke. 

Må ha koden også

For å lykkes med svindelen må svindlerne ikke bare ha informasjonen i kortet, de må også ha pin-koden. Den koden må de da se at minibank-brukeren slår inn. Deretter kan de lage nye bankkort.

- Vi vet ikke hvordan de har gjort det, men sannsynligvis har de vært i nærheten og filmet folk som bruker minibanken for å få med seg pin-koden, sier Sjøhelle.

For sikkrhets skyld anbefaler  han alle som brukte minibankautomatene i Storgata i helga å sperre kortene sine.

Oppdaget av kunde

Det  var søndag ettermiddag en kunde oppdaget en såkalt skimmer på minibanken til Nordea i Storgata.

Den har trolig stått der mesteparten av helga, forteller banksjef Toril Bjørnstad Hanstad.

Hele helga

- Vi mistenker at det har pågått hele lørdag og søndag fram til klokka 15.30. Det har vært Grundsetmartn så vi vet at det har vært  mye folk på byen og mange transaksjoner, sier hun.

Det var Håvard Løvold fra Elverum som oppdaget skimmeren. Da han skulle ta ut penger fra Nordeas minibank i Storgata i Elverum, oppdaget han innretningen rundt kortmatersprekken.

 

Svindel-skimmeren
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

- Jeg oppdaget det egentlig for seint jeg også, for jeg hadde allerede satt inn kortet.Jeg skulle ha trykket AVBRYT, men jeg skjulte i alle fall inntastingen av koden, sier Løvold.

Rene James Bond

Løvold synes fargen på innretningen var litt annerledes enn den på minibanken, og da han banket på den lød det som billig plast. Han prøvde å dra i den, og løsnet den.

- På baksida så det ut som rene James Bond-innretningen med ledmninger og batterier. Jeg røsket ut batteriene med en gang så de ikke kunne sende over mine data i alle fall, sier den observante elverumsingen.

Til politet

 Løvold så seg først rundt for å se om han så noen mistenkelige som fulgte med minibanken. Deretter kjørte han til politiet med skimmeren.

Politiet er interessert i tipos fra folk som har sett noe mistenkelig.