Hopp til innhold

Seks meter med menneskerettigheter

Elever ved Vargstad videregående skole på Lillehammer har brukt de siste månedene på å tegne og konstruere et monument for Amnesty. I dag ble det endelig skrudd sammen i Søndre park.

Flere titalls elever var tilstede da det seks meter høye monumentet skulle settes opp i dag. Totalt har cirka 150 elever bidratt i løpet av prosessen, nesten halvparten av elevene ved Vargstad.

Monumentet er fullt og helt tegnet og konstruert av elevene, som kommer fra hele 13 forskjellige klasser. Blant andre bygg, elektro og design og tekstil har vært involvert.

– Det tverrfaglige samarbeidet har vært det mest positive, sier Solvår Austlid. Hun går i andre klasse på design og tekstil og har vært prosjektleder for arbeidet med monumentet.

– Vi har blitt mye bedre kjent med de andre klassene, og på den måten har vi også lært mye som vi ikke ville lært ellers, sier hun.

– Vi er veldig stolte

Austlid forteller at de fikk helt frie tøyler til å designe dette monumentet. Slik har også elevene fått lov til å utfolde seg når det kommer til å vise deres inntrykk og forståelse av menneskerettighetene. Hun mener elevene har vist stor bredde i hvordan de utrykker seg.

Solvår Austlid

Solvår Austlid går tekstil og design på Vargstad og har ledet arbeidet med monumentet.

Foto: Iver Kleiven / NRK

– Det er veldig bra og veldig morsomt og se hvor kreative folk har vært. Vi var veldig spent i forkant. Dette var jo helt nytt for oss så vi har ikke visst hvordan det skulle gå til slutt.

Nå som det er kommet på plass, hvilke forventninger har dere til monumentet?

– Jeg håper det får masse oppmerksomhet og gode tilbakemeldinger, for vi er jo veldig stolte av det. Også håper jeg folk skjønner budskapet vårt.

Større enn forventet

I morgen begynner Norsk litteraturfestival på Lillehammer, og parken er et naturlig samlingssted. Dermed vil nok monumentet, godt synlig fra Parkcaféen, få mange nysjerrige tilskuere i løpet av neste uke.

Leder for Amnesty region øst, Ane Aamodt, er imponert over hva elevene har fått til.

– Jeg syns det er imponerende, ja. At det skulle bli så stort hadde jeg ikke ventet.

Saken fortsetter under bildet

Ane Aamodt

Ane Aamodt leder Amnesty region øst.

Foto: Iver Kleiven / NRK

Aamodt forteller at valget av skole falt på Vargstad fordi de ønsket å profilere en lokal skole under litteraturfestivalen. Hun syns også det er spennende at yrkesfagelever kan bruke sin kompetanse på å bidra på et slikt prosjekt.

Monumentet er nemlig satt sammen av individuelle bidrag i forskjellige materialer (alt ettersom hva den enkelte elev kan og vil jobbe med). Det vil si at både tekstiler, tre- og sponplater og metallplater er representert.

– Det er veldig bra at alle elevene får bidra på denne måten ved å levere sitt eget unike bidrag, sier Aamodt.

– Hvorfor kan ikke yrkesfagelevene vise menneskerettigheter gjennom det de er gode på, legger hun til.

– Viser menneskerettigheter på en ny måte

Aamodt syns monumentet fortjener mye oppmerksomhet under litteraturfestivalen, og tror også at mange vil stanse opp for å ta en titt. Hun tror dette er en veldig bra måte for å nå ut til folk, og også en litt annen måte å bedrive menneskerettighetsaktivisme på.

Saken fortsetter under bildet

Monumentet er oppe og står.

Seks meter med budskap om menneskerettigheter er på plass i Søndre park. Monumentet vil stå der hele denne uka.

Foto: Iver Kleiven / NRK

– Jeg vil at folk skal si "jøss, så kult, at det går an å gjøre det på den måten". At det går an å vise fram menneskerettigheter på andre måter enn gjennom sinte demonstrasjonstog og brevskriving.

Løsningsorienterte og samarbeidsvillige elever

Det var Amnesty som tok initiativet til dette prosjektet, men det er elevene som har styrt det siden Vargstad kom på banen. Pernille Skurdal er designlærer på Vargstad, og er strålende fornøyd med både prosessen underveis og det ferdige produktet.

– Dette har nok vært så vellykket som det kan bli, sier Skurdal.

–Nå som jeg ser den ferdig montert vil jeg også si at den er både ett og to hakk finere enn jeg hadde forventet.

Pernille Skurdal

Pernille Skurdal er imponert over hva elevene har fått til.

Foto: Iver Kleiven / NRK

Skurdal syns det tverrfaglige samarbeidet har fungert meget bra, og er veldig fornøyd med initiativet og innsatsviljen elevene har vist. Hun tror de har lært mange nyttige ferdigheter de kan ta med seg videre.

– Samme hvilken bransje det er snakk om så vil arbeidsgivere ha løsningsorientert og kreativ ungdom. Her får elevene jobbe på kryss av fag og kunnskap og lage løsninger sammen med andre elever de ikke nødvendigvis deler klasse med, sier hun.

Mer tverrfaglighet er et uttalt mål for skolen, og erfaringen fra dette prosjektet tilsier at det blir mye mer av det i årene som kommer.

– Dette er en idé jeg tenner på, ler Skurdal.

Og kanskje som en inspirasjon til framtidige elever ved Vargstad vil monumentet flyttes til skolens trappeoppgang straks litteraturfestivalen er over.