NRK Meny
Normal

Elever hjelper flyktninger: – En uke full av sterke inntrykk

BRUMUNDDAL/TINGNES (NRK): – Jeg tror de kommer tilbake til skolen med en følelse av å ha betydd noe og med en følelse av stolthet, sier lærer Miriam Nyland.

Elever på Brumunddal ungdomsskole
Foto: Mette Finborud Børresen

– Det var litt annerledes å se at alle ville ha. Vi får jo bare det vi vil ha, sier elev Lene Martinsen. Alle elevene på åttende trinn på Brumunddal ungdomsskole har brukt denne uka til å lære mer om flyktningene og deres vanskelige situasjon. Det har vært en aha-opplevelse for mange av dem.

– Målet er at de skal få se at det er snakk om ekte mennesker i en forferdelig livssituasjon. Og jeg tenker at elevene våre har lært mye om hva det vil si å være et medmenneske denne uka, sier kontaktlærer Miriam Nyland.

Sterke inntrykk

Elevene startet med å lære om menneskerettigheter og krigen i Syria. De har hatt besøk av asylsøkere som har fortalt om flukten sin og en hjelpearbeider som har vært i Lesvos i Hellas.

Sistnevnte fortalte at mange av redningsvestene ikke var ekte. De er fylt med tøy i stedet for flyteelementer, noe som betyr at man går rett til bunns hvis man faller i vannet. Det glemmer ikke ungdomsskoleelevene så fort.

– Det var utrolig sterkt for elevene å høre, og det har de snakket veldig mye om etterpå, sier kontaktlærer Miriam Nyland.

Fint å se hvor glade de ble

Kristian OLsen Elvsvebakken, Simen Engh og Marte Holmen Nilssen

De fire tillitselevene på Brumunddal ungdomsskole finner klær til denne lille jenta.

Foto: Mette Finborud Børresen

I dag dro fire elever til flyktningemottaket på Grande på Nes for å overlevere klær og utstyr som alle åttendeklasse-elevene har samlet inn denne uka.

Det var også en sterk opplevelse.

– Det var litt annerledes å se at alle ville ha. Vi får jo bare det vi vil ha, sier elev Lene Martinsen.

– Det er veldig morsomt å se. Hun lille jenta ser veldig blid ut, sier Simen Engh, mens han leter gjennom en sekk etter fine klær til jenta.

– Det var veldig gøy. Det var gøy å se hvor glade de ble for det de fikk, sier Marte Holmen Nilssen.

– Det går veldig inn på meg. Men det er veldig koselig at alle tar i mot og er glade for det de får, sier Kristian Olsen Elvsvebakken.

– En følelse av å ha betydd noe

Kristian er stolt over både seg selv, flyktningene og medelevene sine. Når de fire tillitselevene kommer tilbake til skolen skal de fortelle klassa si hvordan det var.

– Jeg kommer til å si at det var veldig hyggelig å se alle som var så glade for å få ting, og at flere av dem hjalp oss å bære posene med klær, sier Kristian Olsen Elvsvebakken.

Elevene sammen med ansatte og beboere på mottaket

Stolthet og glede på mottaket på Grande.

Foto: Mette Finborud Børresen

Kontaktlærer Miriam Nyland tror de har oppnådd mye av målet med denne uka. Å gi elevene en større forståelse av situasjonen for flyktningene som kommer til Ringsaker og til andre steder i Norge. Elevene som var med på utdelingen på Grande har virkelig fått se det med egne øyne.

– Jeg tror de kommer tilbake til skolen nå med en følelse av å ha betydd noe og med en følelse av stolthet for at vi har klart å bidra med noe, sier Miriam Nyland.

Les også: