Hopp til innhold

Elevene reiser snart hjem til Norge

Folkehøgskoleelevene som var involvert i den voldsomme bilulykken i Kenya lørdag, reiser hjem til Norge i løpet av de nærmeste dagene.

Bussulukke i Kenya

TRE PERSONER OMKOM: I denne minibussen satt elevene fra Valdres folkehøgskule i ulykken i Kenya lørdag som krevde til sammen tre liv.

Foto: STRINGER / Reuters

Det opplyser rektor Jens Rindal ved Valdres folkehøgskule til NRK. Han er nå i Nairobi for å hjelpe og støtte elevene som er rammet etter trafikkulykken lørdag der to elever omkom.

– Det jeg kan si er at innen ganske få dager vil seks av de åtte skadde komme hjem til Norge. To skal ligge til observasjon framover. Hvor lenge har vi ikke fått melding om fra det medisinske personellet, sier Rindal.

Han forteller at de nå forbereder hjemsendelsen av alle elevene som er uskadd, men berørt etter den dramatiske hendelsen.

Rektor Jens Rindal ved Valdres folkehøgskole

ER I NAIROBI: Rektor Jens Rindal ved Valdres folkehøgskule har nå reist til Nairobi i Kenya for å hjelpe elevene som er rammet etter dødsulykken.

Foto: Kristina Skamsar

– Det skal være med et team på flyet fra SAS som skal følge elevene opp til Gardermoen. Vi jobber med å forberede elevene på hva som skal skje videre. I en situasjon som dette, må vi jobbe med forutsigbarhet og tydelighet sånn at de vet hva neste steg er, sier Rindal.

To elever omkom

Det var 19 år gamle Mia Hjerpbakk fra Trondheim og 20 år gamle Simen Rismyhr Engelund fra Heradsbygd ved Elverum som omkom i trafikkulykken lørdag.

I alt åtte elever har vært innlagt på sykehus i Nairobi. To av dem ble operert søndag kveld. De skal ha fått lettere til moderate skader.

Til sammen 20 elever fra bistandslinjen ved Valdres folkehøgskule deltok på klasseturen til Kenya. I reisefølget var også en lærer, en lokal representant og en guide. I minibussen som kolliderte var det 11 elever.

Marte Kristine satt i ulykkesbussen

I tillegg til de to norske elevene, omkom også den kenyanske sjåføren da minibussen de satt i kolliderte med en lastebil i Nanyuki i Kenya. Ifølge det lokale politiet skal lastebilsjåføren ha mistet kontrollen over kjøretøyet under en forbikjøring.

Rektor Jens Rindal roser hjelpen de har fått fra Utenriksdepartementet i Kenya. Han forteller at et profesjonelt team jobber med å hjelpe elevene i å bearbeide opplevelsene de har hatt. Dette skjer gjennom samtaler én og én, debrifing og gjennom fellessamtaler.

– Tilbakemeldingene fra elevene er at de er blitt tatt godt hånd om. Det er det viktigste. Jeg er opptatt av å være hos elevene og møte dem her nede. Jeg tror det å kunne få møte et kjent fjes betyr noe for dem. Selv om det er et profesjonelt godt team her nede som tar seg godt av elevene, så trenger de folk rundt seg som de kjenner litt bedre, sier han.

Skal avholde minnestund

Bussen som var involvert i ulukka i Kenya

KOLLIDERTE MED LASTEBIL: Det var denne minibussen som kolliderte i Kenya laurdag.

Foto: Ap Photo / Ap

Elever, pårørende og ansatte ved skolen skal nå ha en minnestund for å hedre 19 år gamle Mia Hjerpbakk og 20 år gamle Simen Rismyhr Engelund som begge ble drept i trafikkulykken.

– Det skal vi ha. Det vil bli snarest. Jeg ønsker ikke å si noe om tidspunktet av hensyn til elevene og de pårørende. Men den skal være her nede, forteller rektoren.

Det er ennå ikke bestemt når de omkomne kan fraktes hjem til Norge. Rektoren forteller at de står i nær kontakt med de pårørende.

– Vi har ringt de pårørende når endringer skjer med barna deres. Det er også noen pårørende som har valgt å komme til Nairobi, og samtlige av dem har jeg snakket med, opplyser han.

– Hva har elevene fortalt om selve bilulykken?

– Fokuset rundt selve bilulykken er det psykologer og prester som har snakket med elevene om. Vi mener det hjelper elevene best akkurat nå, sier Rindal.

– Får denne ulykken noen konsekvenser med tanke på fremtidige skolereiser?

– Vi jobber med sikkerhet og risiko i alt vi gjør. Vårt arbeid endres ikke sånn sett, fordi dette er vi opptatt av hele tiden. Når vi har kommet forbi den akutte situasjonen så kan vi stille det spørsmålet. Var det ting vi kunne gjort annerledes? Er det ting vi skal se på annerledes? De spørsmålene kommer, men ikke nå, sier han.