NRK Meny
Normal

Økende bruk av e-sigaretter

Stadig flere bruker det kinesiske patentet. Så populære har e-sigarettene blitt at det neste uke åpnes en egen spesialbutikk på Biri.

Tove Salmela

GLAD I E-SIGARETTEN: Tove Salmela har byttet ut tobakksrøyken med el-sigaretten og kaller det en velsignelse.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

Tove Salmela har røyket hele livet. Nå gjør hun som stadig flere og bruker el-sigaretter. Hun er ikke i tvil om hva hun ville gjort uten sin batteridrevne sigarett, da hadde hun fortsatt å røyke.

–Jeg blir irritert over at jeg ikke visste om det tidligere, det er en velsignelse, sier Salmela.

Åpner butikk

En elektronisk sigarett er som regel sylinderformet og inneholder en utskiftbar beholder med væske med eller uten nikotin. Strøm levert av et lite batteri får denne væsken til å fordampe. Neste uke åpnes landets andre spesialbutikk for el-sigaretter på Biri.

–Dette er ikke å røyke, men å dampe, sier daglig leder i Smoke It, Jonathan Storm Sørensen.

Jonathan Storm Sørensen

ÅPNER SPESIALBUTIKK: Jonathan Storm Sørensen åpner i neste uke en spesialbutikk med e-sigaretter på Biri.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

-Vet ikke nok om effekten

Det er foreløpig ikke nok vitenskapelig dokumentasjon til å si med sikkerhet hvor effektivt e-sigaretter er som metode for røykeslutt. Enkeltstudier har imidlertid vist at e-sigaretter kan dempe røyksug og abstinenser i forbindelse med nedtrapping eller røykeslutt, skriver. Helsedirektoratet på sine nettsider På Granheim Lungesykehus i Follebu behandler de mange pasienter som har røyka i en årrekke. De er reserverte til el-sigaretten.


–Vi vet noe om korttidseffekten, der ser vi at det kanskje er litt bedre virkning på selve lungefunksjonen. På lang sikt vet vi ikke. Vi vet heller ikke noe om den dampen som kommer ut og hva slags virkning den har på folk i nærheten, sier lege Juned Butt.

Juned Butt

SKEPTISK: Lege ved Granheim Lungesykehus, Juned Butt er skeptisk til e-sigarettene.

Foto: Kristina SKamsar / NRK

Utelivsbransjen avventer

Det er ingen restriksjoner i lovverket som begrenser bruken av e-sigaretter i lokaler hvor det oppholder seg folk. For utelivsbransjen er det opp til hvert enkelt utested om de vil nekte e-sigaretter innendørs eller ikke.

–Vi har ikke tatt stilling til hvordan vi skal håndheve dette enda, sier daglig leder på Brenneriet Nattklubb i Lillehammer, Pål Espen Halvorsen.

Brenneriet Nattklubb

HAR IKKE TATT STILLING: Brenneriet Nattklubb i Lillehammer har ikke opplevd mange som bruker e-sigarett og vil avvente utviklingen før de avgjør hvordan bruken skal håndheves.

Foto: Stian Bakkom / NRK

Han forteller at de har merket lite til den nye trenden, men at de har registrert enkelttilfeller av gjester som har benyttet el-sigarett inne i lokalet.

– E-sigaretter har et lys på seg som synes veldig godt, og det er enkelt å skille det fra en vanlig sigarett. For vår del har dette ikke vært noe problem.

De andre utestedene NRK har vært i kontakt med har heller ikke merket mye til bruken av el-sigaretter. Halvorsen tror det må et totalforbud mot vanlig røyk før man vil oppleve en økning i bruk av e-sigarett.

– Vi ser helt tydelig at røyketrenden er på veg ned. Det kan godt være at vi vil se stadig mer bruk av alternative produkter fremfor røyk i årene som kommer, sier han.

Se også video av den nye trenden:

Jonathan Storm Sørensen