NRK Meny
Normal

Dystert brannår i Innlandet

Nesten en av tre dødsbranner i Norge i 2015 var i Hedmark og Oppland. Elleve mennesker mistet livet i branner i innlandsfylkene.

Kraftig brann i hus i Hunndalen

OMKOM: En person omkom i en boligbrann i Hunndalen i Gjøvik i april. Dette er en av mange dødsbranner i 2015.

Foto: Alexander Nordby / NRK

I hele landet har 35 mennesker dødd i branner i året som har gått. Det er det laveste dødstallet siden 1961, og føyer seg inn i en nedadgående trend som har vart i flere tiår.

Men tendensen i innlandsfylkene er altså motsatt: I 2014 omkom én person, mens 2015 ble et dystert brannår med elleve omkomne.

Snakk sammen

Elin Taje

TUNGT ÅR: Det har vært et tungt år for Elin Taje etter brannen i april der leieboeren hennes døde. – Vær åpen og snakk sammen, er rådet fra Elin til andre i samme situasjon.

Foto: Alexander Nordby / NRK

En som opplevde det store marerittet, var Elin Taje i Hunndalen.

Natt til 20. april ble hun og mannen hennes vekket av skrik. Skrikene kom fra utleieboligen deres som sto i lys lue. Flere naboer hadde fått ut leieboeren, men han døde senere på sjukehus.

Elin har hatt et tungt år etter dødsbrannen og vil ikke snakke om hendelsen mer, men har et godt tips til de som opplever det samme.

– Vær åpen og snakk masse om det som har skjedd. Vi har brukt mye tid på å snakke ut med familie, venner og kjente og det hjelper, sier hun.

Noe annet som Elin Tajet vil trekke fram er den hjelpen de fikk fra brann- og ambulansemannskapene i tida etter brannen.

– Jeg får ikke skrytt nok av dette. Disse folka ga oss råd om hvordan vi skulle takle det som hadde skjedd, og brannfolka kom til og med tilbake til oss i tida etter brannen. All ære til de som jobber med slikt, sier Taje.

Flest bolighus

Brannvesenet kan se tilbake på et år med en dyster brannstatistikk.

– Jeg tror det er tilfeldigheter som slår inn. Nå har vi hatt flere branner i år med mer enn en omkommet, sier avdelingsleder ved Alarmsentral Brann Innlandet, Trond Brenden.

Han sier det har vært to branner med mer enn en omkommet.

– Vi har hatt landbruksbranner også, men det er stort sett bolighus der branner skjer, som ellers i landet.

Brannvernforeningen påpeker at antallet branner som skyldes elektrisitet holder seg stabilt, til tross for at vi har fått uendelig mange flere elektriske duppeditter enn vi hadde for et par tiår siden. De mener årsaken at de fleste produkter oppfyller krav til brannsikkerhet.

– Fortsatt skyldes nærmere 40 prosent av brannene elektrisitet. Den største enkeltårsaken er tørrkoking av kjeler. En annen viktig brannårsak er bruk av levende lys, eller at man kaster aske fra peisen som ikke er tilstrekkelig kjølt ned, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til NTB.