NRK Meny
Normal

Duket for opera i fjellheimen

Jotunheimen er kjent for sin dramatiske og trolske natur. Nå skal man også få oppleve dramatisk musikk blant ruvende tinder og isblått vann, 1 900 meter over havet.

«Stemmen fra Mimisbrunnr»

Bildet viser fjorårets prøve, hvor kun solistene sto på scenen i Jotunheimen.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Dette er jeg sikker på bli spektakulært, det er et landskapsrom med en kalvende isbre som bakgrunn og en 4–500 meter høy fjellvegg som reiser seg, sier Espen Finstad.

Han er arkeolog og ansatt i Klimaparken i Jotunheimen. Og det er Klimaparken som står bak det ambisiøse prosjektet om å forvandle området rundt Kjelbreen, som ligger 1 900 meter over havet, til en operascene.

Urframføring neste sommer

Med ruvende tinder og isblått vann som kulisse inntar operaen Jotunheimen. Det er et nyskrevet verk over eddadiktet Voluspá som skal fremføres i fjellheimen.

– Det er et veldig spesielt oppdrag, sier Ragnar Søderlind.

Det er han som akkurat nå sitter og komponerer det nye verket over Voluspás 66 vers.

Voluspá er en skapelsesberetning og en dommedagsprofeti, og er det første diktet i den eldre edda. De 66 versene redegjør for verdens skapelse og menneskers og guders skjebne frem til verdens undergang, Ragnarok.

Det er om lag 50 musikere som skal fremføre verket på scenen, som skal sin urpremiere neste sommer.

Deler av komposisjonen ble framført på stedet i fjor men kun med solistene på scenen.

Men neste sommer skal et blåseensemble og kor være med solistene på scenen. Og i amfiet skal det bli plass til mellom 500 og 1 000 tilskuere.

Får støtte fra Norsk kulturråd

Operaprosjektet i Jotunheimen har nå fått tildelt 350 000 kroner i støtte fra Norsk kulturråd. Det kom som en skikkelig gladnyhet for arkeologen i Klimaparken.

– Med støtte fra Norsk kulturråd kan vi i Klimaparken formidle vårt budskap på en helt ny måte, mener Finnstad, via det som gjerne omtales som den nordiske apokalypsen.

Her kan du se videoklipp fra fremføringen av «Stemmen fra Mímisbrunnr», som ble fremført ved Kjelbreen i fjor sommer:

Mezzosopran Ingeborg Schübeler Gillebo fra Øyer har rollen som Volven fra Voluspå.

I august i fjor ble verket «Stemmen fra Mímisbrunnr» urfremført ved isbreen Kjelbreen i Jotunheimen

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Møteulykke i Vestre Slidre

    To kjøretøy er involvert i en møteulykke på E16 ved Kvåle i Vestre Slidre, melder politiet. Skadeomfanget er ikke kjent, nødetatene er på veg.

  • Ransaket MC-klubb i Stange

    Politiet har i ettermiddag ransaket lokalene til en motorsykkelklubb i Stange, der den drapssiktede ektemannen til Janne Jemtland var styremedlem til i går. Ifølge Hamar Arbeiderblad, skjer ransakingen i forbindelse med etterforskningen i drapssaken.

  • Vogntog sperrer vegen i Gausdal

    Det er redusert fremkommelighet på fylkesveg 255 i Øvre Svatsum i Gausdal på grunn av et vogntog som sperrer vegen. Berging er bestilt