NRK Meny
Normal

Droner kan forstyrre gamle jakttradisjoner

De kan fange unike oversiktsbilder, lokalisere dyr og holde våpen. Et unikt verktøy til jakt, men helt ulovlig.

Drone

Droner er kommet for å bli, men slipper ikke til på alle plattformer.

Foto: Marita Bolle Andersen / NRK

Etter at flere nytenkende og nysgjerrige jegere kontaktet miljødirektoratet med spørsmål rundt bruken av droner, var svaret fra prosjektleder Ingebrigt Stensaas i miljødirektoratet klart. Droner er luftfartøy, og derfor helt forbudt jamfør viltlovens paragraf 21.

http://www.villrein.no/aktuelt/2015/4/18/droner-forbudt-ved-jakt

Presiserer regelverket

Ifølge en pressemelding har Snøhetta villreinområde tydelig presisert regelverket i sin jegerkontrakt.

– Alle har kanskje ikke satt seg like godt inn i lovverket, og da kan det være greit at vi også informerer dem rundt tema, sier leder i Snøhetta villreinutvalg Erland Løkken.

Han kan fortelle at de i fjor observerte en hendelse der jegere hadde tatt i bruk en drone for å lokalisere dyr. Noe de mener er svært lite ønskelig.

Ny teknologi

–Hele samfunnet er i utvikling, og jegerne har jo tatt i bruk både GPS og jaktradio, men noen ting er unødvendig, sier jaktkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) Roar Lundby.

Han mener det er viktig å informere om forbudet mot bruk av droner, også i de forskjellige jegerkontraktene. Selv om han er fullt klar over at Stensaas i miljødirektoratet har forklart at det egentlig ikke er nødvendig.

Jeger med gevær og hund

Droner gir jegerne helt ny muligheter, men i Norge det er ikke lov å benytte seg av hjelpeapparatet under jakt.

Foto: colourbox.com

En trussel for gamle jakttradisjoner

– I en jaktsituasjon vil nok dronene hovedsakelig kunne brukes til å fange oversiktsbilder. Både kamera og GPS kan festes til dronen, og dermed blir det enklere for jegeren å observere hvor dyrene befinner seg, sier IKT-forsker Esten Ingar Grøtli ved SINTEF.

Han forklarer også at det finnes enda drøyere måter å benytte seg av droner på i forbindelse med jakt.

– Det er teknisk mulig å sende en drone, programmert med både våpen og utløserknapp, opp i lufta, men dette vil jeg presisere at SINTEF ikke ønsker å forske på.

Med all den nye teknologien i bakhode tenker Lundby tilbake til tiden der jegerne måtte vandre flere kilometer inn i skogen for å finne jaktbyttet sitt. En verden uten nett, mobil og GPS.

–Hadde det kommet droner overalt ville ikke jegeren funnet den samme gode roen ute i naturen, konkluderer han.