Hopp til innhold

Dømt til sju års fengsel for fakturabedrageri for 36 millioner

Politiadvokat Richard Røed håper at dommen på sju års fengsel mot en Trysil-mann som er dømt for fiktiv fakturering for 36 millioner kroner, virker preventivt.

Sør-Østerdal tingrett

TINGRETTEN: Rettssaken mot mannen gikk over flere uker i Sør-Østerdal tingrett. Han nekter straffskyld, men er nå dømt for omfattende fakturasvindel.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

Sør-Østerdal tingrett mener det ikke er tvil om at mannen i 50-årene har bokført 166 fiktive fakturaer med en samlet sum på 36 millioner kroner fra 11 underleverandører gjennom flere år.

På denne måten kunne han unndra skatt og moms for flere millioner kroner

– Dommen på sju års fengsel er nok den strengeste i sitt slag for denne typen lovbrudd, så vidt jeg vet, sier politiadvokat i Innlandet politidistrikt og leder for økoteamet i Hedmark, Richard Røed.

Randulf Schumann Hansen

NEKTER: Mannens forsvarer Randulf Schumann Hansen sa under rettssaken at mannen nekter straffskyld.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Mannen nekter straffskyld.

– Viktig dom

Han er også dømt til å betale 16,2 millioner kroner i erstatning til skattekontoret, samt 323 742 kroner til Nav.

– Dette er en av de strengeste dommen og jeg mener det er helt riktig at domstolene reagerer på denne typen virksomhet som undergraver finansieringen av velferdsstaten, sier skattekrimsjef i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen.

Politiadvokat Røed har tidligere sagt at dette er en av de største sakene i Norge innen fiktiv fakturering og en av få saker der mannen, som politiet mener er hovedmannen, er dømt.

– Det er en viktig dom, fordi den signaliserer at dette er alvorlig kriminalitet som det må slås hardt ned på. Den har mange strafferettslig fasetter i form av utnyttelse av arbeidskraft, konkurransevridning og så videre. Så vi håper den har en allmennpreventiv effekt for fremtiden.

– Utnyttet alkoholiserte

I dommen fra Sør-Østerdal tingrett står det at: «Retten har videre funnet bevist utover rimelig og fornuftig tvil at tiltalte med viten og vilje har foretatt slik bokføring blant annet for å frigjøre kontanter for å kunne betale sine arbeidstakere «svart»».

Retten mener det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter fordi han har utnyttet personer som var alkoholisert og lett å forlede til å bistå seg gjennom sine foretak, samt at omfanget av feilaktig bokføring har vært betydelig beløpsmessig gjennom flere år.

Han er i tillegg dømt for:

  • grovt bedrageri på 8 millioner kroner for å ha fradragsført for mye i inngående merverdiavgift.
  • ikke å ha sendt inn selvangivelse med næringsoppgave for inntektsåret 2012. Dette utgjorde en skattepliktig inntekt på 11 millioner kroner.
  • å ha levert uriktige og ufullstendige opplysninger om sine personlige skattepliktige inntekter for inntektsårene 2007–2012.
  • å oppgitt uriktige opplysninger om arbeidsgiveravgift for inntektsårene 2007–2012.
  • grovt heleri.
  • å ha fått utbetalt 323 742 kroner for mye i sykepenger.

– Krevende etterforskning

Økoteamet i Hedmark har hatt god hjelp av Skatt Øst i etterforskningen av saken der fem menn har vært tiltalt.

Nå er fire av dem dømt, mens den siste saken går i Sør-Østerdal tingrett i neste uke.

– Det har vært en særdeles krevende sak for politiet der etterforskningen har pågått i flere år. Vi har hatt god bistand fra skatteetaten med å komme i mål, uten deres bistand tror jeg ikke vi hadde lyktes, sier Røed.

Flere saker fra Innlandet