NRK Meny
Normal

Filmet egen flukt

Tahseen Muhaisen, flyktet fra uroen i Gaza og etterlot seg kone og fem barn. Nå har han filmet sin egen flukt fra Palestina, livet på asylmottak og hvordan det er å være flyktning i Norge.

Tahseen Muhaisen flyktet fra Gaza.
Foto: Anne Marie Hvattum, NRK

Den palestinske 40-åringen, Tahseen Muhaisen, har nå bodd i Norge i over ett år. Etter noen måneder i asylmottak på Drevsjø, kom han videre til Hadeland.

Samtidig som han nå tar norsk kurs, jobber han som kinomaskinist ved Brandbu kino. Han har journalist og filmskaper utdannelse, og har tidligere jobbet i kulturdepartementet i Palestina.

Filmet egen flukt

Tahseen filmet flukten ut av det urolige Gaza. Der etterlot han seg kone og fem barn. Han var veldig bestemt på at han ville flykte til Oslo og Norge, da håpet om fred i Midt-Østen, ble født i Norge med Osloavtalen i 1993.

Lager dokumentar

Før palestineren dro fra Midt-Østen, ville han dokumentere hverdagen i Gaza, slik at alle kunne få se det urolige hjørnet av verden. Han filmet flukten ut av Palestina, livet på asylmottak og hvordan det er å leve som flyktning i Norge.

Nå har han over 30 timer råstoff, som skal redigeres ned til en dokumentar på 50 minutter.

Ønsker fred

Tahseen forteller at de fleste palestinere ønsker fred. Han er også en av dem som vil at folkegruppene i Midt-Østen skal kunne leve i fredelig sameksistens. Med dokumentaren vil han gi asylsøkerne et ansikt, og han vil vise hva som er bakgrunnen for det vanskelige valget med å forlate familie og et hjemland.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Trafostasjon ødelagt i brann

    I Kongsvinger ble en trafostasjon ødelagt i en brann søndag kveld. Trafostasjonen ble helt ødelagt i brannen. og Eidsiva skal i dag undersøke hva som kan være årsaken til brannen.

  • Låve brant ned på Lora

    På Lora på Lesja brant en låve ned til grunnen sent søndag kveld. Det var ingen dyr i bygningen. Det var ingen spredningsfare til andre hus. Brannen ble meldt ved 23-tida søndag kveld.

  • Storhamar tapte – Løke vist ut

    Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.