De mange brannene er en vekker

Boligbranner med 12 omkomne i januar har vært en vekker for mange. Salget av røykvarslere og brannslokningsutstyr er mange steder fordoblet.

dødsbrann Nord-Odal

Huset som brant i Nord-Odal helgen tidligere denne måneden. En mor og to små barn omkom i brannen.

Foto: Vera Wold / NRK

– Vi har merka det veldig godt, sier brannsjef Steinar Saugnes i Nord-Odal.

– Folk har vært ekstra opptatt av dette med brann og brannsikkerhet. Vi har fått mange telefoner og henvendelser på hva slags utstyr folk bør kjøpe.

Saugnes og hans kolleger i brannvesen og politi har aldri opplevd maken i de til vanlig rolige Odals-kommunene. I brannen i Nord-Odal tidligere i januar, døde tre personer. De tre var en mor (30) og hennes to døtre på ett og fem år. Huset ble totalskadet etter brannen.

I tillegg ble 7 personer ble berget ned fra en veranda i andre etasje under en brann i en bygning i Sør-Odal 19. januar. Politiet kom raskt til stedet og fikk lånt en stige hos en nabo for å berge dem ned på bakken. Kort tid etterpå var hele huset overtent. Ingen ble skadd, men bygningen ble totalskadd i brannen.

Brann i hovedstrømledningen

Andre har også opplevd branner eller brann-tilløp.

– Jeg var på besøk hos min søster, da begynte det å brenne i hovedstrømledningen ute, sier Torill Aas-Heiberg.

– Brannfolkene sa at grunnen til at det startet å brenne kunne være et gammelt ledningsnett samtidig med at det var mange kuldegrader ute. Både politi og brannvesen var raskt på plass og fikk slokket brannen, så alt gikk bra, men vi måtte evakuere huset, forklarer Aas-Heiberg.

Til daglig kan Torill Aas Heiberg tilby kundene en hel vegg med røykvarslere og brannslukningsutstyr hos Claes Ohlson . I januar har kjeden doblet salget av disse varene i hele landet i forhold til samme måned i fjor, og salget har vært spesielt høyt i Kongsvinger, Lillehammer og Hamar, ifølge kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully.

Økning i salg av alle typer brannutstyr

Torill Aas-Heiberg i Kongsvinger har merket økningen.
– Det har vi absolutt. Det er nok på grunn av alle brannene som har skjedd i det siste. OG det gjelder ikke bare røykvarslerere, men branntepper, brannstiger, alt av brannutstyr, egentlig, forteller hun.

Audun Johnsen i Nord-Odal Gjensidige Brannkasse har hatt ekstra stor trafikk på kontoret etter brannene.

– Det har vært relativt stor endring, spesielt etter den store brannen der folk omkom, forteller han.

– Folk har nok begynt å tenke, så jeg vil si endringen er vesentlig.