Hopp til innhold

Disse skal avgjøre Øygards skyld

10 av de 12 jurymedlemmene som har fulgt saken mot Rune Øygard skal i dag gå sammen for å avgjøre den tidligere Vågå-ordførerens skjebne.

Juryen

Denne juryen skal i dag si om de mener Rune Øygard er skyldig eller ikke for det han er tiltalt for. Øverst fra venstre: Astrid Lundanes, Edvard Petter Lysne, Kari Bente Tøraasen Skjelstad, Toril Jømne, Tom Fjellheim og Geir Arne Nilsen. Nederst fra venstre: Bergljot Larsen, Stein Engebret Storsnes, Anne-Grethe Henriksen, Hanne Elisabeth Sjøenden Teksum, Stein Rud og Bjarte Holm (juryens ordfører).

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Når retten settes klokken 09.00 i dag, skal konstituert lagmann Ørnulf Røhnebæk sende juryen på juryrommet for at de skal avgjøre om Rune Øygard er skyldig eller ikke for det han er tiltalt for.

I sin rettsbelæring vil lagmann Røhnebæk fortelle juryen om hva som er gjeldende rett på området, og hva som skal til for at Øygard skal dømmes for overgrep mot jenta. Det må ikke foreligge noen rimelig tvil for at retten skal dømme Øygard.

– Vi vet veldig lite om hva juryen diskuterer og hvordan de gjør det. Det er slik juryordningen i Norge er og vi får heller ikke vite noe etterpå, sier NRKs reportasjeleder for krim, Olav Rønneberg.

(Artikkelen fortsetter etter tabellen)

Juryen Øygard-saken.

Juryen i Øygard-saken

Plassering

Navn

Alder

Yrke

Øverst til venstre

Astrid Lundanes

58

Spesialrevisor og tillitsvalgt i NTL skatt

 

Edvard Petter Lysne

44

Leder forretningsutvikling Norsk Tipping

 

Kari Bente Tøraasen Skjelstad

54

Veileder

 

Toril Jømne

59

Lærer Elverum kommune

 

Tom Fjellheim

59

Kommunikasjonsrådgiver Statens Vegvesen

 

Geir Arne Nilsen

44

Virksomhetsleder

Nederst til venstre

Bergljot Larsen

58

IKT-konsulent

 

Stein Engebret Storsnes

31

Elektromontør

 

Anne-Grethe Henriksen

59

Tillitsvalgt Fagforbundet

 

Hanne Elisabeth Sjøenden Teksum

41

Butikkselger

 

Stein Rud

55

Operatør

 

Bjarte Holm (juryens ordfører)

44

Veileder NAV

Ekspander/minimer faktaboks

To spørsmål å svare på

Juryen får to hovedspørsmål fra Røhnebæk. "Har Rune Øygard hatt seksuell omgang med fornærmede?" og "var jenta under 14 år da de hadde seksuell omgang ved et tilfelle og var dette et samleie?".

– Det er nok ikke den mest kompliserte saken for juryen å vurdere. Likevel er det jo rundt 50 vitner og to lange forklaringer som juryen må vurdere opp mot hverandre, sier Rønneberg.

12 jurymedlemmer har fulgt saken mot Rune Øygard, men i dag skal to av disse trekkes ut slik at det er 10 personer som skal avgjøre skyldspørsmålet.

Syv av ti må svare ja på skyldspørsmålene for at Øygard skal kunne dømmes. Hvor mange som har svart ja er hemmelig.

Det er usikkert hvor lang tid juryen kommer til å bruke på sin drøfting.

– Det er vanskelig å si, men jeg vil anslå at de i alle fall vil bli ferdig i løpet av onsdagen. Jeg vil tippe at de bruker mellom to og fire timer, men at de i hvert fall blir ferdige i løpet av dagen, sier Rønneberg.

Kan tilsidesettes

Når de har konklusjonen klar vil de tre fagdommerne trolig ha bestemt seg for hva de vil gjøre hvis juryen sier ja eller nei.

Hvis juryen svarer nei på skyldspørsmålene, kan de tre fagdommerne med enstemmighet beslutte at saken skal behandles på ny hvis de finner det utvilsomt at han er skyldig. Da settes lagmannsretten som meddomsrett med tre fagdommere og fire legdommere.

Hvis juryen svarer ja, kan fagdommerne også sette kjennelsen til side og bestemme at saken skal behandles på nytt, hvis de mener at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for det.

Straffeutmåling

Hvis Rune Øygard blir kjent skyldig, skal partene prosedere på straffeutmålingen. I tingretten ble Øygard dømt til fire års fengsel. Trolig skjer dette torsdag. Straffen blir avgjort av fire av lagrettens medlemmer (ordføreren og tre til) sammen med fagdommerne.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal vil også ta opp spørsmålet om oppreisningserstatning. Deretter vil dommerene trekke seg tilbake for å skrive dommen. Dette kan ta alt fra ett døgn til flere dager.

Lagdommere

Fra venstre: Lagmann Fritz Borgenholt (62 år), konstituert lagmann Ørnulf Røhnebæk (54 år) og ekstraordinær lagdommer Kristian Lous (69 år) er fagdommere i ankesaken.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet