NRK Meny
Normal

Nå kan du sjekke inn på «elghotell»

ESPEDALEN (NRK): Fredag åpnet noe så sjeldent som et «elghotell» i Espedalen i Oppland. Her skal man sove i naturens omgivelser og få se Europas største elgtrekk.

Elgtårn i Espedalen

ELGTÅRN: Fredag åpnet elgtårnet i Espedalen, som skal være en spydspiss i kommunen. Her kan man se skogens konge og andre dyr på nært hold, og føle at man sover ute i villmarken.

Foto: Jorun Vang / NRK

Det 12 meter høye elgtårnet har seks overnattingsplasser og ligger ved Ramstjønna lengst nord i dalføret. Her skal gjestene få den beste utsikten over Europas største elgtrekk.

Hotellet er et spleiselag mellom turistbedriftene i området og Oppland fylkeskommune i turistdestinasjonen de kaller «Elgland». Målet er at den naturinteresserte skal få en stor opplevelse og se skogens konge og andre dyr.

– Skal være en spydspiss

Elgtårn i Espedalen

TOLV METER HØYT: Tårnet rager tolv meter over bakken, og har seks overnattingsplasser. Tårnets utforming startet fra konseptet 'hytte på stylter'.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Elgtårnet skal være en spydspiss her i Espedalen for å tiltrekke oss turister hit, sier initiativtaker Arthur Bredli.

Det er særlig i januar og april at dalføret blir invadert av elgen.

– Utgangspunktet er «The Moose Highway», eller elgtrekket som går gjennom dalen her to ganger i året. Flere hundre elger går fra snørike til snøfattige områder for å få mat om vinteren. De trekker innover i januar og tilbake i april, sier Bredli.

Fra «hytte på stylter» til elgtårn

Prosjektet startet allerede i 2008, med et samarbeid mellom reiselivsbedrifter, men ble etter hvert et prosjekt i regi av Oppland fylkeskommune og tre kommuner, hvor hver av kommunene skulle skape sine trekkplaster. Og i Espedalen ble det altså et elgtårn.

Bredli sier at elgtårnet er for alle som vil få en spesiell opplevelse ute i naturen.

– Elg og elgjakt henger jo veldig sammen i området vårt. Her kan man være ute i naturen og oppleve elgen på nært hold, og samtidig bo komfortabelt innendørs. Det har gått fra «hytte på stylter» til det vi ser i dag.

Utsikt fra elgtårn

NATURUTSIKT: Dette er noe av utsikten man kan skue utover fra elgtårnet.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Enkelt, men spektakulært

Arthur Bredli

IVRIG: Initiativtaker Arthur Bredli har stor tro på at elgtårnet vil bli en spydspiss for kommunen, og at mange vil strømme til for å se Europas største elgtrekk.

Foto: Sigurd Kopperud / NRK

Arkitekt Hilde Grøneng mener at prosjektet har vært som en gavepakke.

– Det her har vært en utrolig morsom oppgave å få som arkitekt, kanskje den morsomste du kan få. Å forme et bygg som skal stå midt i naturen, og skape en kontrast mellom det menneskeskapte og den uberørte naturen. Jeg har ønsket å gjøre det enkelt, men samtidig spektakulært, sier Grøneng.

Også de som har bygget elgtårnet har vært svært entusiastiske, sier Pål Hallvard Virik, daglig leder i Skåbu tradisjonsbygg.

– Vi får ikke akkurat forespørsel om å bygge elgtårn hvert år. Så når vi så skissene, og ble spurt om å være med på planleggingen, syns vi det var en veldig fin mulighet som vi grep med en gang. Dette er noe helt annet enn det vi vanligvis gjør, å bygge hytter i hyttefelt!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Valdresflya åpen

    Valdresflya ble åpnet klokka åtte i dag. Den vil være nattestengt mellom 20.00 og 08.00.

  • Gjøvik Sp ja til sjukehus i Moelv

    Gjøvik senterparti sier JA til storsjukehus i Moelv. Det skriver OA. De er lei alt styret rundt lokaliseringen av det nye sjukehuset. De mener at Gjøvik by vil nyte godt av et sjukehus med mange arbeidsplasser rett over Mjøsa.

  • Ja til Dæhlis Alvdalsplaner

    Flertallet i kommunestyret i Alvdal sa i går kveld ja til Bjørn Dæhlis planer på Steimosletta. Skikongen vil invistere 200 millioner i detaljehandel der. Kommunestyret har vært splitta fordi de er redd det vil gå ut over handel i sentrum.