Hopp til innhold

Nå kan du sjekke inn på «elghotell»

ESPEDALEN (NRK): Fredag åpnet noe så sjeldent som et «elghotell» i Espedalen i Oppland. Her skal man sove i naturens omgivelser og få se Europas største elgtrekk.

Elgtårn i Espedalen

ELGTÅRN: Fredag åpnet elgtårnet i Espedalen, som skal være en spydspiss i kommunen. Her kan man se skogens konge og andre dyr på nært hold, og føle at man sover ute i villmarken.

Foto: Jorun Vang / NRK

Det 12 meter høye elgtårnet har seks overnattingsplasser og ligger ved Ramstjønna lengst nord i dalføret. Her skal gjestene få den beste utsikten over Europas største elgtrekk.

Hotellet er et spleiselag mellom turistbedriftene i området og Oppland fylkeskommune i turistdestinasjonen de kaller «Elgland». Målet er at den naturinteresserte skal få en stor opplevelse og se skogens konge og andre dyr.

– Skal være en spydspiss

Elgtårn i Espedalen

TOLV METER HØYT: Tårnet rager tolv meter over bakken, og har seks overnattingsplasser. Tårnets utforming startet fra konseptet 'hytte på stylter'.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Elgtårnet skal være en spydspiss her i Espedalen for å tiltrekke oss turister hit, sier initiativtaker Arthur Bredli.

Det er særlig i januar og april at dalføret blir invadert av elgen.

– Utgangspunktet er «The Moose Highway», eller elgtrekket som går gjennom dalen her to ganger i året. Flere hundre elger går fra snørike til snøfattige områder for å få mat om vinteren. De trekker innover i januar og tilbake i april, sier Bredli.

Fra «hytte på stylter» til elgtårn

Prosjektet startet allerede i 2008, med et samarbeid mellom reiselivsbedrifter, men ble etter hvert et prosjekt i regi av Oppland fylkeskommune og tre kommuner, hvor hver av kommunene skulle skape sine trekkplaster. Og i Espedalen ble det altså et elgtårn.

Bredli sier at elgtårnet er for alle som vil få en spesiell opplevelse ute i naturen.

– Elg og elgjakt henger jo veldig sammen i området vårt. Her kan man være ute i naturen og oppleve elgen på nært hold, og samtidig bo komfortabelt innendørs. Det har gått fra «hytte på stylter» til det vi ser i dag.

Utsikt fra elgtårn

NATURUTSIKT: Dette er noe av utsikten man kan skue utover fra elgtårnet.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Enkelt, men spektakulært

Arthur Bredli

IVRIG: Initiativtaker Arthur Bredli har stor tro på at elgtårnet vil bli en spydspiss for kommunen, og at mange vil strømme til for å se Europas største elgtrekk.

Foto: Sigurd Kopperud / NRK

Arkitekt Hilde Grøneng mener at prosjektet har vært som en gavepakke.

– Det her har vært en utrolig morsom oppgave å få som arkitekt, kanskje den morsomste du kan få. Å forme et bygg som skal stå midt i naturen, og skape en kontrast mellom det menneskeskapte og den uberørte naturen. Jeg har ønsket å gjøre det enkelt, men samtidig spektakulært, sier Grøneng.

Også de som har bygget elgtårnet har vært svært entusiastiske, sier Pål Hallvard Virik, daglig leder i Skåbu tradisjonsbygg.

– Vi får ikke akkurat forespørsel om å bygge elgtårn hvert år. Så når vi så skissene, og ble spurt om å være med på planleggingen, syns vi det var en veldig fin mulighet som vi grep med en gang. Dette er noe helt annet enn det vi vanligvis gjør, å bygge hytter i hyttefelt!