NRK Meny
Normal

Dette bør du få med deg

Les hva kjente forfattere og kulturjournalister mener du bør få med deg under årets litteraturfestival på Lillehammer.

Skriv inn din egen "Topp3-liste" i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Knut Hoem
Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Knut Hoem - Kulturkommentator i NRK

1) Kjartan Fløgstads hovedforedrag "Parkens Grøde". Fordi dette er en av de norske forfatterne som virkelig kan tenke, ikke bare skrive. Jeg forventer at han kommer til å si noe veldig nytt og spennende om Knut Hamsun, og hvordan han har blitt behandlet i etterkrigstidens Norge. Torsdag 28.mai klokka 16:00 i Lillehammer Kino.

2) Torkjell Berulfsen - Sannheten om Absinth. Dette er et høydepunkt fordi Absinth har inspirert forfattere i hundrevis av år. Det blir med smaksprøver og jeg er spent på om drikken vil inspirere meg! Onsdag 27.mai klokka 21:00 på Rica Victoria Hotel i Lillehammer.

3) Tore Rem - Om esoterikeren og naturalisten Jens Bjørneboe. Jeg er spent på Rems kommende biografi om Jens Bjørneboe. Jeg håper å få vite noe jeg ikke har hørt før. Torsdag 28.mai klokka 20:00 på Lillehammer Bibliotek.

Forfatteren Jon Michelet. Foto: Ståle Felberg/Oktober forlag
Foto: Ståle Felberg/Oktober forlag

Jon Michelet - Forfatter

1) Arnfinn Nordbø- Betre død enn homofil. Fordi han er en modig mann. Han gjorde opprør mot kristne miljøer da han sto frem som homofil. Onsdag 27.mai klokka 23:00 i Lillehammer Kirke.

2) Åsa Linderborg - Meg eier ingen. Fordi hun har skrevet en fantastisk bok om sin oppvekst med en alkoholisert og kommunistisk far. Torsdag 28.mai klokka 23:00 Lillehammer Kirke.

3) Islamofobi - debatt ledet av Hilde Reinertsen i Klassekampen. Fordi det er et veldig aktuelt tema, enkelt og greit. Fredag 29.mai klokka 19:00 i Cafè Banken.

Levi Henriksen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Levi Henriksen - Forfatter

1) 4 forfattere og 1 band med Åsne Seierstad, Per Petterson, Levi Henriksen, Gert Nygaardshaug og Onkel P. En morsom greie som jeg hadde fått med meg, også om jeg ikke skulle ha deltatt sjøl. Lyder fasinerende! Torsdag 28.mai klokka 1400 på Brenneriet.

2) Helene Uri leser. Jeg er spent på hennes nye bok. Dessuten er vi kolleger på samme forlag og har reist på bokturneer sammen, så jeg kjenner henne godt. Torsdag 28.mai klokka 13:00 i Søndre Park

3) Vidar Kvalshaug leser. Fordi han skriver bare bedre og bedre. Jeg er glad det finnes folk i Norge som fortsatt gidder å skrive noveller når det er et stadig mas etter romaner fra forlag, media og lesere. Lørdag 30.mai klokka 18:00 på Bingo'n.

Ove Røsbak
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ove Røsbak - Forfatter

1) En vandring i Sverre Mallings utstilling. Fordi hans utstilling og "Flower power-bilder" er veldig interessante. Lørdag 30.mai klokka 11:00 på Lillehammer Kunstmuseum.

2) Per Petterson leser. Fordi han er den fremste prosaisten vi har i landet. At han fikk Nordisk Råds Litteraturpris var vel fortjent. Fredag 29.mai klokka 13:00 i Søndre Park.

3) Knut Olav Åmås - Tabutemaer i Norge. Fordi han skjøtter oppgaven som kultur- og debattredaktør i Aftenposten godt. Han er åpen for kritiske meningsytringer om pressen, noe som ikke er så lett å få gehør for andre steder. Torsdag 28.mai klokka 15:00 på Lillehammer Kunstmuseum.

Sarah Sørheim
Foto: Klassekampen

Sara Sørheim - Kulturredaktør i Klassekampen

1) Islamofobi - debatt ledet av Hilde Reinertsen i Klassekampen. Fordi dette er ett av de viktigste temaene og diskutere i vår tid. Fredag 29.mai klokka 19:00 i Cafè Banken.

2) Åsa Linderborg - Meg eier ingen. Det kommer til å bli en fest å høre på henne. Det blir gripende og fantastisk, og dessuten er hun utrolig kul. Torsdag 28.mai klokka 23:00 Lillehammer Kirke.

3) Johan Jönson - Sannheten kom som et dikt. Fordi han er en særegen stemme i skandinavisk litteratur. Han skiller seg veldig ut fra de andre forfatterne som kommer. Torsdag 28.mai klokka 19:00 på Galleri Zink.