NRK Meny
Normal

Jagerflygerstudent Bjørn Inge lever den amerikanske drømmen

I generasjoner har nordmenn drømt om USA. Slike er det også i dag. For Bjørn Inge holder drømmen på å gå i oppfyllelse.

Bjørn Inge fra Valdres

På Sheppard Airforce Base i Texas utdanner Bjørn Inge fra Valdres seg til å bli jagerpilot.

Foto: Pandora Film

Tirsdag kveld går det fjerde programmet i serien «Lille Norge og stormaktene» på NRK1 med programleder Hege Moe Eriksen.

  • Hele programmet kan du se her eller nederst i artikkelen!

Det handler om forholdet mellom Norge og USA. Vi møter blant annet en ung mann fra Valdres som alltid har en drøm om å bli jagerflyger.

Bjørn Inge fra Valdres

Bjørn Inge sammen med programleder Hege Moe Eriksen.

Foto: Pandora Film

– Da jeg var yngre så tenkte jeg at det er kult å fly jagerfly, forteller han.

Om noen få år håper han å være på plass bak spakene.

Barndomsdrøm

For å utdanne én jagerflyger bruker det norske forsvaret 30 millioner kroner. Nåløyet for å bli valgt er dermed trangt. Hvis Bjørn Inge består alle opptaksprøver, eksamener og tester så er belønningen jagerfly-utdanning i USA.

– Da jeg var liten var det en del småflyaktivitet over huset. Jeg ble veldig fascinert av det, og da startet interessen for fly. Drømmen om å fly lå i horisonten, sier Bjørn Inge.

Etter år med drømming og måneder med trening og testing får endelig Bjørn Inge beskjeden om at han er en av fem utvalgte som forsvaret sender til USA.

– Jeg skal drive med det jeg har aller mest lyst til, så jeg gleder meg. Det er spennende å oppleve USA, fly jagerfly og møte amerikanske kolleger.

Det norske luftforsvaret utdanner jagerflygerne sine på Sheppard Airforce Base i Texas. Dette er en del av et Nato-samarbeid.

Bjørn Inge fra Valdres vil bli jagerflyger.

Lever drømmen om Norge i USA?

Mange nordmenn har en drøm om USA, og mange amerikanere har tradisjonelt hatt et sterkt forhold til Norge. Men har de det fremdeles?

Norskamerikanere dyrker forholdet til Norge fremdeles, men kanskje mindre enn før.

Norskamerikanere dyrker forholdet til Norge fremdeles, men kanskje mindre enn før.

Foto: NRK

– Norge og norskamerikanerne i USA har utviklet seg forskjellig, sier Odd Lovol. Han er professor ved det norske universitet i Minnesota. Lovol mener nordmenn har blitt mer liberale etter som årene har gått, mens norskamerikanerne fremdeles er preget av Kirkens og foreldrenes moralske holdning.

Ettersom tida går blir forholdet til forfedrenes opphavsland fjernere. Mange unge amerikanere i dag har oldeforeldre fra både 4 og 5 forskjellige land. Dermed blir fokuset mot Norge mindre enn før.

Ut i krig

Bjørn Inge møter nye venner på flybasen som han antagelig møter igjen ved en senere anledning.

Bjørn Inge fra Valdres

Valdrisen har drømt om å fly jagerfly siden han var liten. Nå går drømmen i oppfyllelse.

Foto: Pandora Film

– Skal vi ut i krig, så er det i koalisjon med amerikanere, italienere og dansker. Vi trener og kriger i koalisjon. «Train as you fight» er veldig viktig, sier valdrisen.

De siste årene har det militære samarbeidet mellom Norge og USA blitt tettere. Norge deltok med jagerfly i Libya, og Jens Stoltenberg er generalsekretær i Nato. Det vil si at sjansen for at Bjørn Inge skal ut i krig er stor.

Men det er dette han vil. Han har den amerikanske drømmen intakt. Og dessuten har han den sterke drømmen om å fly.

Se hele programmet her:

Norsk dokumentarserie. Hege Moe Eriksen reiser til verdens mektigste land. Akkurat nå endres verden. Hva får dette å si for vår hverdag i lille Norge? USA er verdens eneste supermakt og Norges sterkeste allierte, men lever den amerikanske drømmen fortsatt? (4:5)