NRK Meny
Normal

Brannvarsling sviktet – brannfolk ble ikke varslet

En menneskelig svikt med nytt varslingssystem førte til at altfor få brannfolk ble utkalt til to større branner i Hedmark og Oppland denne uka.

Gårdsbrann Kongsvinger

Under gårdsbrannen i Kongsvinger døde over 300 dyr.

Trond Brenden, Alarmsentral Brann Innlandet

Trond Brenden, avdelingsleder på 110-sentralen for Innlandet.

Foto: Halvor Mykleby, NRK

Til en stor brann i et snekkerverksted på Jaren natt til i går, ble bare syv av 24 brannfolk sendt ut, melder avisa Hadeland.

– Beklagelig og uheldig, sier Trond Brenden, avdelingsleder for 110-sentralen for Innlandet.

Se reportasje nederst i artikkelen.

Syv blir automatisk varslet

På den nye 110-sentralen på Elverum, som dekker hele Hedmark og Oppland, fungerer systemet slik at ved brannvarsling blir automatisk et vaktlag på syv personer kalt ut. Dersom flere brannmenn skal kalles ut, må dette gjøres manuelt.

Brann snekkerverksted Jaren

Snekkerverkstedet ble totalskadet i brannen.

Foto: Arne Moksnes / Brannvesenet

Dette skjedde ikke under brannen i snekkerverkstedet. Bare syv brannfolk ble varslet og dro ut, mens det skulle vært sendt ut 24.

Det ble heller ikke noe bedre av at operatøren og brannbefalet på stedet, snakket forbi hverandre, slik at feilen ikke ble rettet.

Samme feil skjedde under den store gårdsbrannen i Kongsvinger tidligere i uka. Da var det tre brannmenn som ikke ble varslet.

I går ble det gjennomført krisemøter på 110-sentralen på Elverum.

Endrer rutinene

– Systemet er nytt og avansert. I går ble det gjennomført konkrete tiltak. Operatører og vaktledere ble gjort oppmerksomme på valgene som må gjøres. Vi har også gjort noen endringer i datasystemet, sier Trond Brenden, avdelingsleder for 110-sentralen for Innlandet til NRK.

Brenden kjenner ikke til at lignende hendelser har forekommet tidligere.

– Men det er et stort system, med 2 500 ulike utvarslinger, så vi har måttet prøve og feile litt. Det fikk da et litt uheldig utfall i går.

– Det er umulig å så hva utfallet hadde blitt om alle hadde fått alarm. I dette tilfellet gjorde brannvesenet er kjempejobb, de fikk gjort den slukkejobben som var nødvendig.

– Vil dette skje igjen?

– Nå har vi gjort tiltak. Derfor håper vi at det ikke skjer igjen.

Under både storbrannen i Kongsvinger, hvor over 300 dyr omkom, samt ved brannen i snekkerverksted på Jaren denne uka, ble for få brannmannskaper varslet.

Ved to branntilfeller denne uka ble for få brannmannskaper varslet. Årsaken: Brannvarslinga med det nye nødnettet sviktet. Brannvarslinga med det nye nødnettet sviktet, og det skyldes innkjøringsproblemer, sier leder for 110-sentralen i Innlandet;

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Alf Prøysens ærespris til Myhre

    Alf Prøysens ærespris blei i går tildelt visesongaren Lars Martin Myhre. Juryen grunngjev tildelinga med at Myhre er ein av dei verkeleg berande bjelkane i norsk musikkliv gjennom snart 50 år.

    Om Prøysen hadde vore i bransjen i dag hadde Myhre og Prøysen truleg samarbeidd for lenge sidan, heiter det i grunngjevinga til juryen.

  • Stal verktøy

    I løpet av natta er det stole verktøy for 100.000,- kroner frå eit nytt leiligheitskompleks på Tynset. Politiet etterforskar saka.