NRK Meny
Normal

Vil undersøke om liv kunne gått tap i branner i Kongsvinger

Politiet i Kongsvinger vil at en brannteknisk sakkyndig skal se nærmere på brannene i saken der en mann er siktet for å ha tent på åtte branner.

Bjørn Erik Pettersen

– Politiets etterforskning er snart ferdig, og de vil nå at en brannekspert skal vurdere farligheten av brannene, sier politiadvokat Bjørn Erik Pettersen.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Mannen i 60-årene er siktet for grovt skadeverk etter at han skal ha tent på flere branner i et leilighetskompleks og en bil i bydelen Lia i Kongsvinger i løpet av ni måneder i fjor. Han ble pågrepet i begynnelsen av desember.

Brannekspert

Ingen personer ble skadet i brannene, men politiet ønsker nå å finne ut hva konsekvensene av brannene kunne ha blitt.

– Vi har bedt om at retten oppnevner en brannteknisk sakkyndig, en brannkyndig person, som skal gå igjennom brannene og vurdere farligheten av disse. Det vil si om det var fare for tap av menneskeliv i disse brannene, sier politiadvokat Bjørn Erik Pettersen.

– Hvis sakkyndig konkluderer med at liv kunne gått tapt kan siktelsen bli utvidet til å gjelde mordbrannforsøk?

– Det stemmer, men vi vil avvente den branntekniske sakkyndiges uttalelse før vi konkluderer på det.

Nekter

Mannen er siktet for å ha tent på åtte branner, men han nekter straffskyld. Det er tekniske funn og vitneobservasjoner, som politiet mener knytter mannen til brannene.

Den første brannen skjedde i mars, og den siste i begynnelsen av desember. Alle brannene var i Lia. Politiet ser svært alvorlig på saken, siden de fleste brannene startet i et leilighetskompleks der det bor et tjuetalls personer.

– Dette har vært en forferdelig belastning for dem som har bodd i dette nærområdet, så jeg har stor forståelse for at de puster lettet ut. Og jeg konstaterer at etter at mannen ble pågrepet så har det ikke vært et eneste branntilløp i dette området, sier Pettersen.

Snart ferdig

Siktede ble fengslet for fire nye uker på mandag, og har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet. Politiet er nå i en avsluttende fase i sin etterforskning, og begynner å få et fullgodt bilde over hva som har skjedd.

– Vi skal nå få inn en sakkyndig, og se om vi må gjøre ytterligere etterforskning etter det, og så har vi noen avsluttede avhør igjen og så er vi mer eller mindre ferdig.

Saken er forhåndsberammet ved Glåmdal tingrett i juni i år.