Blostrupmoen har blitt fredet

Rudolf Blostrupmoen er et kjent navn for de fleste. Nå har Riksantikvaren fredet gården med samme navn, nemlig Blostrupmoen gård og seter i Alvdal.

Blostrupmoen gård, Alvdal

Riksantikvaren har fredet Blostrupmoen gård og seter i Alvdal.

Foto: Jorunn Gunnestad, Hedmark fylkeskommune

Mange forbinder Blostrupmoen med Kjell Aukrusts karakterer i Flåklypa. Disponent Rudolf Blostrupmoen er skurken som bygger sin egen racerbil etter tegninger stjålet fra Reodor Felgens verksted.

– Viktig landbrukshistorie

Virkelighetens Blostrupmoen er av et annet kaliber enn Aukrusts karakter, og får ros av Riksantikvaren.

─ Gårdstunet Blostrupmoen og Blostrupmosetra er i meget god stand. Vi er imponert over eiernes store innsats i arbeidet med å sikre og vedlikeholde både bygninger og landskap. Gården og setra gir oss en unik mulighet til å forstå landbruket og levesettet i Nord-Østerdalen under den store omleggingen som fant sted i landbruket mellom 1850 og 1950, sier riksantikvar Jørn Holme.

Blostrupmoen er et bygningshistorisk og kulturhistorisk viktig gårdsanlegg, skriver Riksantikvaren i en pressemelding.

(Saken fortsetter under bildet.)

Blostrupmoen seter, Alvdal

På Blostrupmoen seter er seterstua fredet, sammen med stall, steinfjør og løe.

Foto: Jorunn Gunnestad, Hedmark fylkeskommune

Freder hele gårdstunet

De relativt få og små endringene som er gjort i tunet og på bygningene de siste 100 årene viser på en god måte utviklingen i jordbruket, fra midten på 1800-tallet til traktorjordbruket på 1900-tallet.

Fredningen omfatter hele gårdstunet med blant annet våningshus, eldhus, loft, kornlåve, driftsbygning og snekkerverksted. På setra er seterstua fredet, sammen med stall, steinfjør og løe.

Fredningen omfatter bygningenes eksteriør og interiør og inkluderer planløsning, materialbruk og detaljer som vinduer, dører, gerikter, listverk, ildsteder og fast inventar.