NRK Meny
Normal

Blodsugende flue sprer seg

De angriper fra lufta når du minst aner det, kaster vingene og biter seg fast i huden din. Den blodsugende og innpåslitne hjortelusflua brer seg til stadig nye områder.

Hjortelusflue
Foto: Vera Wold / NRK

I Glåmdalsdistriktet er mange plaget av flua nå om dagen. Astrid og Asbjørn Snare fra Kongsvinger forteller at de ekle fluene dukket opp for første gang for to år siden.

Hjortelusflue
Foto: Vera Wold / NRK

 

Hjortelusflue i senga

Ekteparet Snare forteller at hjortelusfluene er raske og målbevisste. De bryr seg ikke om de ikke er elg, hjort eller rådyr. De søker en vert. De søker blod!

- Vi går ikke så mye i skogen for tida for å si det sånn, sier Astrid Snare.

-  Ja, det er mange flere av dem i år enn i fjor, sier Asbjørn Snare.

Astrid forteller også at det er lurt å dusje hvis du er i nærheten av hjortelusfluer.

- Vi var i skogen en tur i helga. Jeg la meg på kvelden uten å dusje, og på morgenen krabbet det i senga, forteller Astrid Snare.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.