NRK Meny
Normal

Ble hoggormbitt på skolen

Mye tyder på at det er mer hoggorm enn vanlig denne sommeren, og det merket Magnus da han lekte i skolegården på Kapp i Østre Toten. Plutselig fikk han to tenner i hånda.

Ble bitt av hoggorm
Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Jeg tok hånda mi inn i hølet, og plutselig beit hoggormen, forteller Magnus Gulbrandsen.

Han er snart åtte år og andreklassing ved Kapp skole. I et friminutt på skolen i går, lekte han ved en mur, da han plutselig kjente noe i hånda.

– Det var noe som beit meg, og jeg så hode på den. Jeg sa det til læreren og da måtte jeg til legen, som sa at jeg skulle holde hånda mi rolig i seks timer, forteller Magnus.

Ble bitt av hoggorm

Her viser Magnus hvor han ble bitt av hoggorm.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Uvant på Kapp

Det gikk heldigvis bra med Magnus, og i dag var han tilbake på skolen igjen. Det er sjeldent med hoggorm på Kapp. Mamma til Magnus, Cathrine Eriksrud James er sykepleier, men også for henne var dette en uvant problemstilling.

– Jeg har vært borte i kattebitt og andre ting, men ikke hoggorm. Jeg var usikker på om det var hoggorm, men vi slo opp i bok, og Magnus pekte ut en hoggorm. Da tror vi jo på det han sier, forteller mamma Cathrine.

– Hva tenker du om at det skjedde på skolen?

– Dette er noe som kunne skjedd hvor som helst, så det tenker vi ikke noe på, sier Cathrine.

Området på skolen der Magnus ble bitt av hoggorm, er sperret av til over helga. Elevene har fått beskjed om å følge litt ekstra godt med når de leker ute nå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se tv-saken om Magnus og hoggormbittet her:

Video Hoggorm

Hoggormår

Dag Dolmen, førsteamanuensis ved NTNU i Trondheim og zoolog sier at det kan være et hoggormår i år.

– Vi skal være litt forsiktige, men det er ting som tyder på at det er mer hoggorm nå enn for 10 til 20 år siden. Dette skyldes at vi har hørt om hoggorm på nye steder. Det var mye smågnagere i fjor, og det betyr mye mat til hoggormen. Dermed vil det fødes flere hoggormunger, sier Dolmen.

– Men holder ikke hoggormen seg unna der det er mennesker?

– Det vil den i første omgang gjøre, men på en annen side så ligger nok denne skolen i nærheten av skogen og gode hoggormområder i utkanten av den. Det er ikke helt sensasjonelt at ormen kommer inn på skoleområdet, sier zoologen.

Tørrbitt

– Magnus fikk trolig et såkalt tørrbitt, hva er det?

– Det kan tenkes, for en del mener at en tredel av bittene er såkalt tørre. Det vil si at hoggormen ikke doserer ut noe gift når den biter, den biter da mest for å skremme. I andre tilfeller kan den dosere litt gift, og når den føler seg svært truet så kan den injisere mer, sier Dolmen.

Han forteller at ormen sparer litt på energien, da det koster energi å produsere gift.

– Hva skal vi gjøre for å holde hoggormen borte?

– Rydd bort kratt og skjulesteder for hoggormen. Hvis du likevel skulle få nærkontakt med hoggorm, kan du fange den i en eske og bære den ut i skogen igjen, sier zoologen.

For alle slanger er fredet i Norge.